FOK! Wat een weer: dapper hart maakt weerbericht!

winterbanner

Dag!  

Ik ben een man met een dapper hart. Een rots in de branding! Een weerman die er is in goede EN in (zeer) slechte tijden. Niet van zijn stuk te krijgen! U vermoed denk ik al dat het niet mijn beste weerdag is geweest hé? Dat klopt! Ik ben er echter wel, zonder mijn portie aan Fikkie te geven! Als weerman moet je er op cruciale momenten gewoon zijn. Vooruit dan maar.  

Ik tetterde eergisteren al over grote hoeveelheden regen en daarna forse buien met alles erop en eraan. Niets mis mee, want dat is prima uitgekomen. Nu moet ik ook echt even eerlijk zijn. Het zat wel degelijk in de modellen dat de regenhoeveelheden in mijn omgeving niet zo groot zouden worden en ik mikte derhalve tegn beter weten in alleen op Zeeland. Ik hoopte vurig dat er nog een verschuiving zou komen in de neerslag, maar helaas. 

Tot gistermorgen was er in een strook langs de westkust, inclusief Haarlem, niet meer dan zo'n 7 mm gevallen. In het binnenland waren de hoeveelheden véél groter. De lijst met grote hoeveelheden is te lang om op te noemen, maar tot op dit moment is er op uitgebreide schaal méér dan 30 mm gevallen. En eigenlijk ligt het nog dichterbij de 40 mm dan de 30 mm. De 40 mm is overigens wel degelijk gehaald.

Nadat het front gepasseert was, kwam de teller hier op een zeer magere 19 mm uit. Dan maar hoop houden op de buien die zouden komen. Ook dit bracht weer een enorme teleurstelling teweeg hier. Vanaf een uur of 3 was het een komen en gaan van behoorllijk heftige buien in den lande. Het kwam tot heftig onweer en ook de hagel was vaak niet van de lucht. In mijn regio kwam het in Amsterdam en Hoofddorp tot onweer. 

Het leek haast wel perfectie hoe ik ontweken werd. Een volle radar, maar alles steeds net ten noorden of zuiden. Ik kreeg wat kruimeltjes. Rond 18.00 trok er wel een bui met hagel over, maar door de felle rukwinden leek die veel indrukwekkender dan dat ie was. In een paar minuten was hij alweer voorbij. Monumenteel wat zwak gepruttel, en onweer blijft maar volstrekt uit den boze hier. Het is echt niet te geloven.  

Collega Ferdy maakt inmiddels ook gewag van pittig onweer.  En ook elders komt er nog behoorlijk wat hagel en onweer voor.  De buien hebben de neiging zich te organiseren tot lijntjes van zuidwest naar noordoost. 

Vandaag zien we dan een heel ander weerbeeld. Een hogedrukgebied krijgt grip op het weer en zal dat deze week ook grotendeels behouden. In de ochtend kunnen er nog een paar laatste buien vallen in Groningen en Drenthe, maar uiteindelijk zal het ook daar droog worden.

In de rest van het land schijnt de zon geregeld en met een stuk minder wind dan vandaag is het beslist geen onaardige dag. Toch zal de bewolking later weer dikker gaan worden op nadering van een zwak warmtefront. Veel regen zit daar echter niet op. Hooguit dat er in de avond aan de kust een klein beetje regen valt. 

Bij dit alles zal het ongeveer 8 graden worden.

Helemaal koest zal de naar zuidwest draaiende wind zich niet houden. In het binnenland staat er een kracht 4 en aan de kust eerst nog 6 tot 7. Aan het einde van de dag wordt het ook daar rustiger. 

Dinsdag gaat weer eens grijs en droog verlopen.

Nou, na alle grappen en grollen van gisteren en het verdriet van vandaag wens ik u toch een fijne avond!  

(Overigens, de foto's van Pukeko zijn méér dan de moeite waard! En zelfs ik kan daar dan wel van genieten. )

Koufront trok weg1 (Foto: Pukeko)

Nadat het koufront wegtrok waren er schitterende luchten te zien, zoals hier in Purmerend. ( Foto:Pukeko)

Koufront trok weg2
Even later zag de lucht er in Purmerend er zo uit. Onrustige en onstabiele lucht. ( Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!