Vierschansenwinnaar Kobayashi springt naar olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing hebben ook de schansspringers het kampioenschap geopend. Zondag stond de mannenwedstrijd op de kleine schans op het programma en dat leverde best wat spanning op.

De Japanner Ryoyu Kobayashi maakte indruk in de openingsronde en pakte ruimschoots de leiding, voor twee veteranen die eindelijk weer eens wat van hun klasse lieten zien: de Sloveen Peter Prevc en Kamil Stoch uit Polen. De Rus Evgenii Klimov stond op een keurige vierde plek, voor de Oostenrijker Manuel Fettner, de Duitser Constantin Schmid en de verrassende tiener Danil Sadreev uit Rusland.

Meerdere grote namen vielen zwaar tegen: de Oostenrijkers Stefan Kraft (14e) en Jan Hörl (15e), maar met Robert Johansson (16e), Marius Lindvik (17e) en Halvor Egner Granerud (22e) ook álle Noren, terwijl de Duitser Markus Eisenbichler niet eens de finaleronde haalde met een 31e plek en zijn landgenoot en World Cup-leider Karl Geiger op plek 21 bleef steken.

De Pool Dawid Kubacki liet ook eindelijk weer eens zien wat hij kon en met zeven mannen te gaan stond de wereldkampioen van 2019 aan de leiding. Sadreev verloor twee plekken en verzekerde zich zo van een uitstekende top-10-klassering, Schmid leverde vijf plekken in. Good old Fettner pakte met een geweldige sprong de leiding over, Klimov viel twee plekken terug.

Stoch opende de top-3 in de beslissende ronde, maar verloor drie plekken, en ook Prevc haalde het niet: hij leverde twee plekken in. Kobayashi mocht springen voor olympisch goud en dat deed hij: de Japanner maakte het even spannend, maar na winst in de Vierschansentournee pakte hij ook olympisch goud, net als Kazuyoshi Funaki in 1998. Fettner pakte verrassend zilver, Kubacki toch ook wel verrassend brons.