FOK! Wat een weer: Corrie de storm: code ORANJE

winterbanner

Dag dames en heren!  

Na een lange tijd van rust is er aardig wat beweging in de atmosfeer gekomen. zaterdag trok 'Malik' al over het Noordzeegebied en leverde al behoorlijk wat schade en overlast op. In Engeland vielen zelfs twee slachtoffers. Ook in Noord-Duitsland was er grote overlast. In ons land was er met name schade in het oosten en noordoosten, terwijl het in het zuiden en westen relatief gezien wel meeviel. 

Vandaag doen wij er nog een schepje bovenop. Storm 'Corrie' is zich inmiddels razendsnel aan het ontwikkelen boven de Oceaan en trekt de komende nacht via Schotland naar het zuidoosten toe. 

Inmiddels is er voor de noordwestelijke helft van het land code ORANJE afgekondigd. 

Gisteravond begon de wind al langzaam toe te nemen en afgelopen nacht stond  er aan zee al een krachtige tot harde westelijke wind. Uiteindelijk zal Corrie vanochtend voor een heuse storm gaan zorgen. Langzaam draait de wind daarbij naar het noordwesten toe. Gedrurende de ochtend staat er langs een groot deel van de kust een windkracht 9. Op de Wadden sluit ik een kortstondige 10 Bft niet helemaal uit.

In het binnenland komt er ook een forse kracht 7 te staan. 

Pas in de loop van de middag zal de wind geleidelijk wat gaan afnemen. Rustig zal het echter beslist niet worden, want tot in de avond blijft er ook in het binnenland nog lange tijd 5 tot 6 Bft staan. Aan zee en op de Wadden blijft er ook tijdens de avonduren voortdurend 7 Bft staan.

Dan de windstoten. In de kustprovincies kunnen deze snelheden halen van 100 tot 120/km uur. Op de Wadden sluit ik wat hogere snelheden niet uit. In het binnenland liggen de krachtige windvlagen tussen de 80 en 90 km/u. 

Het spreekt voor zich dat Corrie voor flink wat overlast gaat zorgen. Wees dus voorzichtig allemaal! 

Verder is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. In Zeeland en het westen Brabant lijkt het wel iets rustiger te blijven. Daar komen misschien zelfs wel wat opklaringen voor! In de loop van de middag kan het ook in het noorden en westen wat opklaren, De temperaturen liggen hierbij rond de 8 graden. 

Tot vanavond!  

Brouwerij 't IJ in Amsterdam (Foto: FOK!)
Brouwerij 't IJ in Amsterdam (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!