Manifestatie tegen seksueel geweld op Museumplein: 'No blame, But Change'

Op het Museumplein is de manifestatie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag begonnen. 'No Blame, But Change', zoals de manifestatie heet, is tot stand gekomen vanwege de beerput die open is gegaan rond om The Voice of Holland. Zo meldt AT5.

De demonstratie zou in eerste instantie worden gehouden op de Dam, maar vanwege de grote drukte die wordt verwacht werd het verplaatst naar het Museumplein. Vanaf 12.00 uur zullen onder anderen cabaretière Karin Bloemen, de directeur van Amnesty International Dagmar Oudshoorn en advocaat Richard Korver spreken.

Voor iedereen een podium
Afgelopen dinsdag liet initiatiefnemer Mandy Sleijpen weten het belangrijk te vinden om zowel slachtoffers als experts een podium te geven. "Het gebeurt iedere dag: op het werk, op straat, in families. Het is heel belangrijk dat we een stem laten horen met slachtoffers, maar ook met mensen die er verstand van hebben. Dat we laten zien dat we niet alleen zijn en het probleem groter is dan we denken."

"Ik ben zelf slachtoffer geworden van seksueel misbruik in mijn kindertijd", vervolgt Mandy. "Toen alles rondom The Voice in het nieuws kwam, had ik zoiets van: ik wil iets doen." Na wat rondbellen mondde dat uit in het plan voor een manifestatie. "Ik wil mijn stem laten horen."

"Schending van vrouwenrechten"
Ook burgemeester Halsema merkt dat het onderwerp leeft in de stad. "Ik merk dat het moraal nauwer wordt, dat is heel goed nieuws. Er wordt veel preciezer gezegd, wat accepteren we wel en wat accepteren we niet. Je merkt in de jonge generatie vrouwen dat ze daar scherp op zijn en hun grenzen hardop stellen", vertelde Halsema gister in het 'Gesprek met de Burgemeester' op AT5.

Halsema kan vanwege haar rol als burgemeester er niet bij zijn vandaag, maar dat had ze wel graag gewild. "Ik moet terughoudend zijn in het deelnemen aan demonstraties, vooral over politieke onderwerpen. Alleen dit zie ik niet als een politiek onderwerp, dit gaat om de schending van vrouwenrechten. Alleen ben ik morgen ook verantwoordelijk voor de openbare orde."