FOK! Wat een weer: grijs, wind en zacht

winterbanner

Bonjour!  

Dat was voor veel mensen een verademing gisteren. Er was behoorlijk wat ruimte voor de zon, al werden die afgewisseld met wat vriendelijke stapelwolkjes. Het bleef droog en met maxima tussen de 6 en 8 graden niet eens zo heel onaangenaam. De zuidwestelijke wind hield zich vandaag ook koest, maar morgen zal er even gas gegeven gaan worden.

Waar er wel wat aan de hand is, is in een groot gebied aan de oostkust van de VS. Daar krijgen ze vanavond en morgen te maken met een heuze sneeuwstorm. Een actief lagedrukgebied zorgt voor een zware storm uit het noordoosten. In steden als Boston, New York en Philadelphia worden ook grote hoeveelheden sneeuw verwacht. Tot meer dan 70 cm aan toe, en de windsnelheden kunnen meer dan 100km/u bereiken. De invloed van deze zeer actieve depressie reikt behoorlijk diep landinwaarts. Waarschijnlijks zelfs tot een lijn die loopt van Michigan tot aan Louisiana. Langs de oostkust sneeuwt het inmiddels al. Hier gaan we zeker meer van horen.

In ons land kabbelt de winter maar voort. Van enig spectakel is absoluut geen sprake, laat staan van winterweer. Vandaag komen we in een warme sector terecht van een diepe depressie die ruim ten noorden van ons land ligt. Neerslag van betekenis verwacht ik echter niet, alleen in het zuidoosten zou er een paar mm kunnen vallen. In de rest van het land is het bewolkt, maar droog. Als het even meezit dan kunnen opklaringen die ten noordwesten van ons land liggen ons land nog bereiken. Met name langs de kust is die kans aanwezig. In een groot deel van het land lijkt het echter opnieuw een zonloze dag te worden. 

De wind besluit om te kiezen om via het westen naar het noordwesten te draaien. Zeker in de ochtend en een deel van de middag waait het flink door. Aan zee is windkracht 8 mogelijk, terwijl het in het binnenland met windkracht 5 ook goed aan het waaien is. Door die stevige wind loopt de temperatuur flink op. Over het algemeen komt de temperatuur tussen de 9 en 12 graden te liggen.

Zondag lijkt dan weer rustiger en vriendelijker te verlopen, met dan weer iets lagere temperaturen.

In de Alpen is het morgen nog redelijk weer met zonnige perioden, maar vanaf zondagavond komt er nieuwe sneeuw aan. Opnieuw voor de noordkant van de Alpen. Zowel aan de zuidkant als de westkant van dit bergmassief ligt er niet bijster veel sneeuw. Zolang er zich geen Genua-depressie vormt lijkt de kans op significante sneeuwval daar klein te blijven.

OO1 (Foto: KlapMongeaul)
             Het tweede deel van de vakantie van Klap in Oostenrijk. Hoe mooi wil je het hebben?  (Foto: KlapMongeaul)

OO2 (Foto: KlapMongeaul)
KlapMongeaul zal inmiddels wel weer heimwee hebben, echter de baas is onverbiddelijk in Nederland.   (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!