Max Moszkowicz (95) overleden

De voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. is op 95-jarige leeftijd overleden. Dit meldt de Telegraaf. Toen hij 15 jaar was werd Max weggevoerd naar Auschwitz. Hij had nummer 65016. Omdat Auschwitz ontmanteld werd, moest hij begin 1945 mee in de dodenmars naar Mauthausen. Wegens administratieve wanorde werden de gevangenen daar opnieuw geregistreerd en Max gaf zich uit voor de protestantse Max Raab (Raab was de meisjesnaam van zijn moeder). Na korte tijd moest hij naar Melk, een 80 km oostelijker gelegen Aussenlager van Mauthausen.

Na een kort verblijf moest hij naar Ebensee, eveneens een Aussenlager van Mauthausen dat weer 200 km westelijk lag. Hij was waarschijnlijk onderdeel van het laatste transport daarheen, op 15 april 1945. Dat kamp was het gruwelijkste, volgens het later gepubliceerde dagboek van Heinz Kounio, die ongeveer tegelijk met Max in dezelfde kampen verbleef. Ook de vader van Max moest naar Ebensee en werd direct na aankomst vermoord middels een dodelijke injectie.

Max kwam terecht in een groep gevangenen die gedood zouden worden als vergelding voor een ontsnapping van Russische gevangenen. Een onderofficier van de SS verhinderde dat. In een boekje deed Max verslag van de laatste uren voor de bevrijding van het kamp, in de middag van 6 mei 1945. Dat boekje heeft tientallen jaren in een kluis in Maastricht gelegen. Max verloor zijn vader, moeder, broer en zus. Zij werden om het leven gebracht in Duitse vernietigingskampen. Hijzelf keerde op 16 mei 1945 terug in Maastricht. Na zijn terugkeer uit Duitsland werd hij opgevangen door een katholiek gezin in Limburg.

Moszkowicz maakte na de oorlog alsnog het gymnasium af en begon een studie medicijnen te Utrecht. Al snel verwisselde hij deze studie voor rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na zijn afstuderen vestigde hij zich als advocaat in Maastricht. Op 5 oktober 1948 huwde hij in Maastricht Maria Bertha (Berthe) Bessems, een lid van de familie die hem opgevangen had. Zij kregen vier zonen, David, Max jr., Robert en Bram. Zijn zonen studeerden eveneens rechten en gingen de advocatuur in voor de familiefirma, die na zijn pensionering geleid werd door de broers David en Max jr.

Strafpleiter
Als strafpleiter groeide Moszkowicz uit tot een van de bekendste van Nederland. Hij is vaak geroemd om zijn vakkennis en pleidooien. Moszkowicz verdedigde bekende namen uit de Amsterdamse onderwereld, zoals de crimineel Klaas Bruinsma en de Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. Moszkowicz heeft wel aan kritiek blootgestaan omdat hij goed geld verdiende aan het verdedigen van harde misdadigers. Hij pareerde dit met de opmerking dat hij nooit de misdaad verdedigde, maar de mens.

Moszkowicz verdedigde in principe elk soort verdachte, met uitzondering van personen die verdacht worden van oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar eigen zeggen vloeit dit voort uit de afweging dat hij dan "wegens persoonlijke omstandigheden niet in staat zou kunnen zijn om de best mogelijke verdediging van zo'n cliënt te garanderen". Een voorbeeld daarvan is Pieter Menten.