SkiŽr Strasser verrast met slalomwinst in Schladming, Hector wint reuzenslalom

De voorlaatste pre-olympische World Cup in het alpineskiën zit er op, voor de mannen zelfs de allerlaatste. Zij werkten in het Oostenrijkse Schladming de slalom af in The Night Race, de vrouwen kregen op de Italiaanse Kronplatz een reuzenslalom voor de kiezen.

Reuzenslalom vrouwen, Kronplatz
In de eerste run was Petra Vlhova de sterkste: alleen de Zweedse Sara Hector (+0,34) bleef binnen een halve seconde van de Slowaakse. Plek drie was op 0,59 seconden voor de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, op de voet gevolgd door de Italiaanse Marta Bassino (+0,61), de verrassende Poolse Maryna Gasienica-Daniel (+0,65), Federica Brignone uit Italië (+0,70) en de Noorse Ragnhild Mowinckel (+0,74) - de Française Tessa Worley stond op 0,82 seconden ook nog binnen één tel van Vlhova.

Met de Noorse Thea Louise Stjernesund aan de leiding opende Worley de top-8 in run twee, waarbij de Française de eerste plek met 0,40 seconden overnam. Mowinckel leverde met een halve seconde twee plekken in, Brignone kwam 0,05 seconden tekort op Worley. Gasienica-Daniel verloof vijf plekken, Bassino leverde er drie in en met 0,29 seconden verloor ook Shiffrin twee plekken. Hector pakte ondanks een fout met 0,52 seconden de leiding, met alleen Vlhova te gaan. De Slowaakse kon het net niet bolwerken en werd op 0,15 seconden tweede, achter Hector en Worley.

Slalom mannen, Schladming
In run één was er een duidelijke sterkste man: Kristoffer Jakobsen uit Zweden zette de rest op forse afstand. De Italiaanse veteraan Guiliano Razzoli volgde op 0,58 seconden, voor de Noor Lucas Braathen en de Fransman Clement Noël (beiden +0,67). Linus Strasser uit Duitsland stond op een prima vijfde plek op 0,82 seconden, voor de ervaren Rus Alexander Khoroshilov (+0,85) en de jonge Noor Atle Lie McGrath, die met 0,89 seconden achterstand als laatste nog binnen een seconde van Jakobsen bleef.

McGrath behield in de tweede afdaling met 0,36 seconden zijn positie, Khoroshilov verloor zes plekken en Strasser dook drie honderdsten onder McGrath's tijd door. Noël en Braathen kwamen er niet aan te pas en verloren negen en elf plekken, Razzoli haalde zelfs de finish niet. Jakobsen mocht het afmaken, maar hij hield het welgeteld twee poortjes vol: bij nummer drie, na een seconde of drie, lag hij eruit. De winst was zo verrassend voor Strasser, voor McGrath en Feller, die na run één nog op de 28e plek stond.