FOK! Wat een weer: hullie wel en ikke niet!

winterbanner

Holla!  

Het geklaag is op fora en op straat momenteel niet van de lucht. Het grijze weer begint iedereen inmiddels aardig de strot uit te komen. En terecht. De luchtdruk is bijzonder hoog deze maand. Waarschijnlijk komen we deze maand uit rond een gemiddelde van rond de 1035 Hpa. Dit zijn geen records, maar wel tamelijk bijzonder. Dat dit niet wil zeggen dat het dan ook mooi weer is geweest, dat moge wel duidelijk zijn. Tot aan vandaag heeft de zon gemiddeld over het land zo'n 29 uur geschenen. Normaal gesproken zou dat rond de 45 uur moeten zijn. Uiteraard was er op de ene plek wat meer zon dan op de andere.

Als eerste wil ik even op een blik werpen over de gebeurtenissen in het zuidoosten van Europa. Vandaar ook een beetje mijn titel.  

Wij zitten al tijden aan de 'verkeerde' kant van de hogedrukgebieden. Aan de oostzijde daarvan trok met een krachtige noordelijke stroming zeer koude lucht richting de Balkan, Griekenland en Turkije. Waarschijnlijk hebben jullie de beelden wel gezien. Op hoogte daalde de temperatuur tot maar liefst -42 graden. En dat is voor die streken zeer uitzonderlijk. Boven en rond de Middellandse Zee leverde dit bijzonder heftige sneeuwbuien op. 

In Athene kwam uiteindelijk ruim 35 cm te liggen, terwijl Istanbul het met ruim 50 cm nog wat beter deed. Niet alleen de heftige sneeuwval viel op, ook kwam het tot heftig onweer. Ook dit leverde heel bijzondere taferelen op. Thundersnow van dit kaliber komt vrijwel nergens voor in Europa.

Het leven in deze streken kwam volledig tot stilstand. Vandaag kalmeerde de atmosfeer er enigszins, maar dat dit een heel bijzondere situatie was, dat spreekt voor zich.

Likkebaardend keken de meeste winterliefhebbers via webcams en sociale media naar wat er zich daar zoal afspeelde. Voor ons heeft het dus niet zo mogen zijn.

Eergisteren leek het er héél even op dat er begin volgende week wat sneeuw kon gaan vallen, maar u raad het al, daar is nu niets meer van over. Ik moet er wel bij zeggen dat zover vooruit kijken weinig zin heeft.

In ons land doen wij er vandaag nóg eens een grijze dag bovenop.

Pas als in de loop van donderdag een gebied met regen gepasseerd is, dan kan eindelijk de zon weer eens doorbreken. Vrijdag lijkt dan echt een heel aardige dag te gaan worden. In het weekend gaat het dan weer regenen. Het gaat dan bovendien ook flink waaien, maar ook dan zal de zon wat vaker te zien zijn. In ieder geval een wat dynamischer en open weertype. Dus nog even volhouden.  

Tot ziens!  

Spaarzame opklaring (Foto: Henny Versluijs)
De mooie stad Haarlem tijdens een zeer spaarzame opklaring. Deze foto is gemaakt vlakbij mijn huis. ( Foto: Henny Versluijs)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!