Chinees vastgoedbedrijf Evergrande krijgt steun van de overheid

De Chinese vastgoedgroep Evergrande, die failliet dreigt te gaan, krijgt steun van de provinciale overheid, zo melden de media. In reactie op dit bericht steeg de aandelenkoers van het bedrijf aanzienlijk.

Een oplossing voor de zware schuldenlast van de kwakkelende Evergrande-groep ligt nu in het verschiet. De op één na grootste vastgoedontwikkelaar van China zal volgens een bericht in de media door de provinciale regering van Guangdong worden gesteund en geherstructureerd. Beleggers zagen dit als een teken dat de regering Evergrande probeert te stabiliseren. Aan het einde van de dag waren de aandelen met 14 procent op de beurs van Hongkong gestegen.

Volgens een verslag van het nieuwsagentschap REDD is de provinciale regering van Guangdong, waar Evergrande zijn hoofdkantoor heeft, van plan tegen maart een uitgebreid herstructureringsplan in te dienen. Volgens het rapport zullen de buitenlandse activa van de groep worden afgesplitst en aan staatsbedrijven worden verkocht. De opbrengsten moeten worden gebruikt om de leningen en obligaties van buitenlandse investeerders terug te betalen.

Daarnaast heeft Evergrande aangekondigd dat een vertegenwoordiger van de staatsactivabeheerder China Cinda Asset Management tot de raad van bestuur zal toetreden. De vermogensbeheerder is een van de vier grootste in China. Tegelijkertijd werd het hoofd van Evergrande's dochteronderneming New Energy Vehicle Group, die gespecialiseerd is in elektrische auto's, in de raad van bestuur benoemd. Samen met de vertegenwoordiger van de vermogensbeheerder China Cinda zal hij het voortouw nemen bij de herstructurering. Evergrande wil zich ook toeleggen op elektrische auto's als tegenwicht voor haar worstelende vastgoedactiviteiten.

300 miljard dollar schuld
Evergrande zelf vroeg zijn investeerders om meer tijd om te herstructureren. Een herstructurering en herfinanciering van de onderneming komt alle aandeelhouders ten goede. Zolang het herstructureringsplan niet is ingediend, moeten beleggers zich onthouden van "radicale" maatregelen. Vorige week had een groep buitenlandse obligatiebeleggers aangekondigd dat zij hun vorderingen op de vastgoedontwikkelaar zo nodig juridisch zouden opeisen.

Evergrande heeft een schuld van meer dan 300 miljard dollar en heeft de afgelopen maanden geen rente kunnen betalen op buitenlandse obligaties. De woningbouwer is buitenlandse investeerders ongeveer 20 miljard dollar schuldig. Economen en centrale bankiers vrezen dat wanbetalingen op obligaties en leningen veel ellende in de mondiale financiële markten kunnen laten gaan.

De gehele Chinese vastgoedsector verkeert momenteel in moeilijkheden; verschillende andere vastgoedontwikkelaars hebben ook problemen met het aflossen van hun schulden. Dit is het resultaat van nieuwe financiële voorschriften, "de drie rode lijnen", die enkele maanden geleden door de leiders in Peking zijn uitgevaardigd. Doel is de vastgoedsector beter te reguleren om speculatie met gebouwen tegen te gaan.