Vandaag wegens vogelgriep 216.000 dieren geruimd, sinds laatste uitbraak bijna 1 miljoen

De vogelgriep grijpt steeds verder om zich heen sinds het begin van de nieuwe uitbraak in oktober vorig jaar. Vandaag is de ziekte in het Noord-Hollandse Grootschermer bij vleeskuikens op een vleeskuikenbedrijf vastgesteld. De circa 170.000 dieren op het betreffende bedrijf worden geruimd. Zo meldt de Stentor.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Grootschermer ligt 1 ander bedrijf, een zorgboerderij met legpluimvee. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere bedrijven, in de 10 kilometer zone rond het besmette bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

Ook in Willemstad (gemeente Moerdijk, provincie Noord-Brabant) is bij vleeskuikens op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Ook daar gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 46.000 dieren op het betreffende bedrijf geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).