Zaalvoetballers kunnen niet stunten tegen wereldkampioen Portugal; kwartfinales nog in eigen hand

De Nederlandse zaalvoetballers hebben zondag niet nog eens voor een verrassing kunnen zorgen in de groepsfase van het Europees kampioenschap in eigen land. Portugal was met 4-1 te sterk voor Oranje.

Oranje, dat er voor het eerst sinds 2014 bij is op het EK, moest vanaf minuut één aan de bak. Vooral Zicky zorgde er voorin voor dat de Nederlanders hun handen vol hadden. Het was dan ook geen verrassing dat hij bij beide goals in de eerste helft betrokken was. In de zesde minuut werd Zicky's inzet ongelukkig getoucheerd door Oalid Saadouni, die zijn eigen keeper Manuel Kuijk daarmee kansloos liet. Even later werd het zelfs 2-0 door Pany Varela. 

In de tweede helft maakte Varela er 3-0 van. Kuijk zag er daarbij niet goed uit. In de slotfase kon dankzij de eretreffer van Bouyouzan toch nog gejuicht worden. Afonso Jesus strafte in de slotseconden een defensieve fout af en zorgde voor de 4-1 eindstand. 

De top twee uit de vier poules gaat door naar de kwartfinales, waarbij onderling resultaat de doorslag geeft bij een gelijk puntenaantal. Mocht Nederland niet van Servië winnen, dan kan een gelijkspel genoeg zijn als Portugal van Oekraïne wint. 

Dat betekent dat Nederland tegen Servië aan een punt genoeg heeft als Portugal van Oekraïne wint. Bij een zege zijn de kwartfinales hoe dan ook bereikt. Het halen van de volgende ronde zou een zeer knappe prestatie zijn, want Oranje is als nummer 36 van de wereld de underdog in de poule. De Serviërs staan vijftiende op de mondiale ranglijst en ook Portugal (vierde) en Oekraïne (twaalfde) staan aanmerkelijk hoger. Nederland begon dit EK op papier als het slechtste team van de zestien deelnemers.