Biatleet Doll wint massastart, Noorse dames sluiten fraaie comeback winnend af

In het Italiaanse Antholz zijn zaterdag weer twee mooie wedstrijden afgewerkt in de World Cup biatlon. Dertig mannen stonden aan de start van de massastart, de vrouwen kregen een estafette voor de kiezen - zondag is het programma precies omgekeerd.

Massastart mannen
Johannes Thingnes Bø begon met een misser, maar na vijf treffers in de tweede liggende schietbeurt nam de Noor de leiding over. De nog foutloze Duitser Benedikt Doll bleef in zijn beurt, Antonin Guigonnat uit Frankrijk was ook foutloos, maar langlaufde een stuk langzamer en werd achtervolgd door de Noor Sivert Guttorm Bakken en diens ene misser.

Bø en Doll schoten er beiden één naast bij de eerste staande schietbeurt en hun posities veranderden dan ook niet. De Fin Tero Seppälä hield het nog altijd bij één misser en schoof aan op plek drie op een halve minuut van Bø, met Sturla Holm Lægreid in zijn kielzog. De laatste schietbeurt schudde de boel op: Bø schoot de laatste er heel snel naast, Doll raakte alles en ging met zeven tellen voorsprong de slotronde in.

Achter het duo werd ook flink gemist: Lægreid hield het bij één misser en dook na 1:10 minuten als nummer drie de slotronde in, bijna twintig seconden voor Seppälä en Guigonnat. Doll was in de slotronde bijzonder sterk en liet Bø geen seconde in de buurt komen: de Duitser won met een halve minuut voorsprong op zijn Noorse concurrent, wiens landgenoot Lægreid een kleine minuut later als derde over de finish kwam bollen - Guigonnat sprintte Bakken eruit voor plek vier.

Estafette vrouwen
Rusland begon goed aan de wedstrijd: Valeriia Vasnetcova wisselde na wat minder schieten op een halve minuut van de kop van de wedstrijd, maar Kristina Reztsova werkte zich naar voren en gaf het stokje als eerste over aan haar teamgenote, Irina Kazakevich. De tweede plek was halverwege in handen van Polen, na indrukwekkende optredens van Monika Hojnisz-Starega en Kamila Zuk, maar Kinga Zbylut en Anna Maka konden dat niet bolwerken: Polen finishte als tiende.

Ook Italië zat er goed bij en dat bleef de hele wedstrijd het geval: Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer en Samuela Comola brachten Italië naar plek drie, Federica Sanfilippo werd er op de finish uitgesprint in de strijd om plek drie. Die positie ging naar Frankrijk, dat zich met Chloe Chevalier, Justine Braisaz-Bouchet en de jonge Paula Botet gestaag naar voren werkte, waarna Anaïs Bescond het afmaakte en Sanfilippo op de streep klopte.

Ondertussen vergooide Kazakevich het met een dramatische staande schietbeurt voor Rusland: ze moest drie strafrondes draaien, maar door missers bij de concurrentie bleef de schade beperkt en Uliana Nigmatullina wist alsnog plek twee binnen te halen. De winst was voor Noorwegen, ondanks een dramatisch begin. Karoline Offigstad Knotten wisselde na slecht schieten als zeventiende, Tiril Eckhoff maakte zes plekken - en slechts vijf seconden - goed. Ida Lien deed het echter geweldig en bracht Noorwegen in één klap naar de leiding, waarna Ingrid Landmark Tandrevold het vakkundig binnen wist te hengelen.