Skiër Ryding schrijft historie met Britse zege, Goggia dendert en stunt naar afdalingswinst

De beste alpineskiërs ter wereld komen ook dit weekeinde weer in actie in de World Cup. De mannen werkten in het Oostenrijkse Kitzbühel een knotsgekke slalom af, de vrouwen stortten zich van een ingekorte Olympia delle Tofane-piste in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo.

Slalom mannen, Kitzbühel
Clement Noël opende het bal en de Fransman zette in de eerste run een tijd neer waar aanvankelijk bijna niemand echt bij in de buurt kwam. Dat was buiten Alex Vinatzer gerekend: de Italiaan startte als twaalfde en was acht honderdsten sneller.

De Noor Sebastian Foss-Solevaag zat op 0,09 seconden van Vinatzer, wiens landgenoot Giuliano Razzoli al op 0,73 seconden stond. Hij werd gevolgd door de verrassende Zwitser Marc Rochat (+0,77), voor de Brit Dave Ryding (+0,81), de Fransman Alexis Pinturault (+0,91), Tomasso Sala uit Italië (+0,93) en tot slot de Braziliaanse Noor Lucas Braathen (+0,98).

In run twee verdedigde Braathen in elk geval zijn positie, Sala leverde vier plekken in en Pinturault was na een paar poortjes al klaar. Ryding nam met 0,38 seconden de leiding in handen, Rochat hield het niet helemaal vol en verloor zeven plekken. Razzoli was geweldig onderweg, maar de veteraan ging bij een van de laatste poortjes in de fout en finishte niet.

Foss-Solevaag finishte ook al niet, Noël bleef als bij een wonder overeind, maar leverde veertien plekken in. Vinatzer was de laatste, maar ook hij lag na een paar poortjes op de kont: Ryding pakte de winst, de eerste Britse World Cup-zege ooit in het alpineskiën.

Afdaling vrouwen, Cortina d'Ampezzo
Mirjam Puchner ging als eerste naar beneden en de Oostenrijkse was op het oog snel. Landgenote Ramona Siebenhofer kwam daarna in actie en ging 0,17 seconden harder over de streep van de ingekorte piste, het werd een soort 'sprintafdaling' met tijden van net iets boven de minuut.

Sofia Goggia ging als zevende naar beneden en de Italiaanse deed dat zoals alleen zij dat kan: met bizar risico en fenomenale reddingen dook ze 0,20 seconden onder Siebenhofer's tijd door. Corinne Suter uit Zwitserland schoof op 0,33 seconden aan op de derde plek, maar die raakte ze nog kwijt: de Tsjechische snowboardster/alpineskiester Ester Ledecka pakte op 0,26 seconden de derde plek.