Tientallen doden in Syrië en Irak door aanslagen IS

In Syrië en Irak zijn meer dan 70 mensen gedood bij aanslagen door de terreurmilitie 'Islamitische Staat'. In het noordoosten van Syrië hebben IS-strijders een gevangenis aangevallen om er gevangengenomen jihadisten vrij te krijgen. Meer dan 20 Koerdische beveiligers en bijna 40 IS-leden werden gedood, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Elf soldaten zijn gedood bij een inval van IS op een militaire basis in Oost-Irak. De IS-militie heeft de aanslagen in Syrië en Irak opgeëist via haar propagandamondstuk Amaq.

Syrië: Tientallen gevangenen ontsnapt
IS-strijders lanceerden donderdagavond de aanval op de Syrische Ghwajran-gevangenis in Hassakeh. Ongeveer 3500 vermoedelijke IS-strijders worden in de gevangenis vastgehouden, waaronder vooraanstaande vertegenwoordigers van de militie. Volgens het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Observatory for Human Rights zijn bij de gevechten ten minste 23 Koerdische veiligheidstroepen en 39 IS-strijders om het leven gekomen.

Het doel van de bestorming van de gevangenis in Hassakeh was om "de gevangenen te bevrijden", aldus de extremisten.

De militie Syrian Democratic Forces (SDF), die wordt gedomineerd door Koerdische strijders, zei dat het 89 gevangenen arresteerde kort nadat ze uit de gevangenis waren uitgebroken. Volgens het rapport vond later een "tweede massale ontsnappingspoging door IS-strijders" uit de gevangenis plaats na een ontsnappingspoging gedurende de nacht.

Grootste aanval door IS sinds 2019
De gevechten in de buurt van de gevangenis gingen vandaag door. Sommige IS-strijders hadden zich verschanst in huizen in de buurt en gebruikten bewoners als menselijk schild, zei de SDF.

Volgens het Observatorium, waarvan de cijfers moeilijk onafhankelijk te verifiëren zijn, was het de grootste aanval in zijn soort sinds het "kalifaat" van IS in 2019 werd verslagen. Sindsdien zijn de overgebleven strijders ondergedoken of hebben ze zich teruggetrokken op meer afgelegen locaties. De internationale anti-IS-coalitie zei dat de jihadistische groepering nog steeds een "existentiële bedreiging" vormt in Syrië en dat de milities niet de kans mogen krijgen om weer aan kracht te winnen.

IS-strijders in Irak vooral aanwezig in plattelandsgebieden
IS heeft in 2014 grote delen van Irak en Syrië in handen gekregen. In 2017 verklaarde de Iraakse regering de overwinning op de extremistische groepering.

Kleinere groepen IS-strijders blijven echter actief, vooral in plattelandsgebieden ten noorden van Bagdad en in de provincies Dijala en Salaheddin. In een VN-rapport van vorig jaar werd het totale aantal IS-strijders dat nog actief is in Irak en Syrië op 10.000 geschat.

De aanwezigheid van IS in Oost-Syrië, aan de grens met Irak, betreft hoofdzakelijk woestijngebieden die onder semi-autonoom Koerdisch bestuur staan. Tot 2017 steunde Irak op het door de VS geleide militaire bondgenootschap om IS te bestrijden. Maar intussen moet de regering in Bagdad deze taak zelf op zich nemen omdat de militaire coalitie haar gevechtsmissie heeft stopgezet. De coalitietroepen zijn nog steeds in het land, maar zij zijn alleen belast met opleiding en advieswerk.

Tot dusver zijn er geen aanwijzingen dat de aanslagen in Syrië en Irak gecoördineerde acties waren. Deskundigen zagen de aanslagen als onderdeel van de pogingen van IS om zijn aanwezigheid in beide landen uit te breiden.