Oostenrijk: verplichte C19- vaccinatie, vouchers bij elke 10e gegeven prik als stimulans

Oostenrijk stelde als eerste EU-land verplichte coronavaccinaties in. De overgrote meerderheid van de leden van de Nationale Raad keurde het wetsvoorstel goed. Een loterij met een prijzenpot van ruim een miljard euro is bedoeld om vaccinsceptici over te halen.

Oostenrijk wil zich wapenen tegen toekomstige coronagolven met een uitgebreide vaccinatieplicht. De Nationale Raad keurde de maatregel met grote meerderheid goed. Dit betekent dat vanaf begin februari de coronavaccinatie verplicht is voor iedereen boven de 18 jaar, anders krijgt men vanaf half maart een boete tot 3.600 euro.

Zwangere vrouwen en mensen die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd en degenen die korter dan zes maanden geleden hersteld zijn van COVID-19 hoeven niet te voldoen aan de vaccinatieplicht. De maatregel is niet bedoeld  om de omikron-variant tegen te gaan, maar meer tegen mogelijke toekomstige golven en virusvarianten en om te voorkomen dat ziekenhuizen overbelast raken en op slot gaan.

Een prijzenpot van 1,4 miljard euro in de loterij
De Oostenrijkse vaccinatieverplichting is de meest vergaande regelgeving op dit gebied in de EU tot nu toe. Italië en Griekenland kennen alleen verplichte vaccinaties voor ouderen. De Oostenrijkse Bundesrat, d.w.z. de kamer van de deelstaten, zal de wet waarschijnlijk op 3 februari moeten goedkeuren, maar dat wordt als een formaliteit beschouwd.

Het kabinet wil haar maatregel echter wel begeleiden met financiele prikkels. De Nationale Raad keurde ook een pakket van 1,4 miljard euro goed voor een vaccinatieloterij. Dit zou de bereidheid tot vaccinatie moeten vergroten. Per deelvaccinatie is volgens de overheid 500 euro te winnen, die als voucher kan worden ingewisseld in restaurants of in de detailhandel.

Niet alleen degenen die zich nu pas laten vaccineren, kunnen deelnemen aan deze loterij, maar ook degenen die al gevaccineerd zijn. Ongeveer elke tiende vaccinatie zal in de prijzen vallen. In gemeenschappen met een vaccinatiegraad van 80 procent zal in totaal 75 miljoen euro worden verdeeld, in gemeenschappen met een vaccinatiegraad van 85 procent 150 miljoen euro en in gemeenschappen met een vaccinatiegraad van 90 procent zal 300 miljoen euro worden verdeeld.

FPÖ: "Aanval op vrijheid"
Naast de regeringscoalitie stemde ook de meerderheid van de parlementsleden van de oppositie - sociaaldemocraten en liberale Neos - voor de 'impfplicht'. "Verplichte vaccinatie, die we liever niet wilden, is helaas noodzaak geworden om de vaccinatiekloof te dichten," zei SPÖ-leider Pamela Rendi-Wagner. De Neos eiste niettemin een stappenplan voor de opheffing van de coronamaatregelen.

De rechtse FPÖ was de enige parlementaire partij die het voorstel van de hand wees. Verplichte vaccinatie is "een gigantische beperking van de vrije wil van de mensen", zei leider Herbert Kickl. De afgelopen weken hebben duizenden mensen in Oostenrijk gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.

Impfpflicht Oostenrijk ( Pixabay)
Impfpflicht Oostenrijk ( Pixabay)