Oranje start EK Futsal met knappe zege op OekraÔne

Het Nederlands zaalvoetbalteam is het Europees kampioenscha[ in eigen land uitstekend begonnen met een overwinning op Oekraïne. In Amsterdam werd woensdag een 0-1-achterstand omgetoverd in een 3-2-zege.

Nederland begon dramatisch in de eerste minuut opende Mykhailo Zvarych namens Oekraïne de score. Het EK is in een leeg Ziggo Dome, vanwege de coronamaattergelen. Groningen is de tweede speelstad, waar er twaalf groepsduels worden afgewerkt.  Naar mate de wedstrijd vorderde, werd Oranje sterker. Mohamed Attaibi schoot net naast en Karim Mossaoui raakte via de handen van de keeper de paal.

In de tweede helft was het raak. Saadouni kopte na een assist van de sterk keepende Manuel Kuijk raak en slechts twee minuten later maakte Attaibi er 2-1 van, nadat Mats Velseboer op de doelman was gestuit.  Met een schitterende uithaal in de bovenhoek leek Bouzambou in de dertigste minuut de wedstrijd te beslissen, maar toen Oekraïne de keeper inwisselde voor een extra veldspeler werd het toch nog spannend. Na de aansluitingstreffer werd nog gevonden, maar Oranje hield uiteindelijk stand. 

In dezelfde poule won regerend wereld- en Europees kampioen Portugal met 4-2 van Servië. De beste twee landen van de in totaal vier groepen plaatsen zich voor de kwartfinales. Op basis van de wereldranglijst is Oranje de underdog in poule A. De ploeg van bondscoach Max Tjaden staat 36e, beduidend lager dan Portugal (4), Oekraïne (12) en Servië (15). Nederland is op basis van de ranking het slechtste team dit EK. 

Nederland hervat het EK zondag met een wedstrijd tegen Portugal. De groepsfase wordt vrijdagavond tegen Servië afgesloten.