Vervolging Dave de K rondom overlijden 4-jarige Dean zal in BelgiŽ plaatsvinden

In overleg tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie en justitie in België is besloten dat de vervolging van de verdachte Dave de K. m.b.t. het overlijden van de 4-jarige Dean in België zal plaatsvinden.

Omdat zowel het slachtoffertje, de nabestaanden en de verdachte de Belgische nationaliteit bezitten is een vervolging door de Belgen het meest opportuun. Het Nederlandse deel van het onderzoek wordt voortgezet en de resultaten daarvan zullen aan de Belgen worden overgedragen. Ook in België wordt verder onderzoek gedaan.

Gelet op het verzoek tot overlevering zal verdachte hiervoor donderdag worden voorgeleid.

De K. werd maandag in de loop van de namiddag opgepakt in Meerkerk in de provincie Utrecht. Hij werd gezocht voor de verdwijning van de kleuter Dean, op wie hij vorige week woensdag moest passen. Dean kwam elke woensdag logeren bij Dave en zijn vriendin. Maar tegen de afspraken met de moeder van Dean in had Dave De Kock het kind de dag nadien niet naar huis bij de grootouders gebracht.

Dave de K. zit momenteel in de cel voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij het overlijden van de vierjarige jongen. Het onderzoek moet uitmaken waar hij en Dean geweest zijn in Nederland en waar het slachtoffer omgebracht werd. De resultaten van de autopsie op het lichaam, waarbij het tijdstip van overlijden beter ingeschat kan worden, kunnen daar ook bij helpen. Het lichaam werd maandagavond in Zeeland gevonden ter hoogte van Neeltje Jans, op aanwijzen van Dave de K..

In België heeft de onderzoeksrechter in Dendermonde R. W., de Nederlandse vriendin van Dave de K., aangehouden op verdenking van moord en ontvoering. Ze werd in de nacht van maandag op dinsdag opgepakt tijdens een huiszoeking in Sint-Gillis-Waas, in het pand waar ze samen met De Kock woonde.

Zie ook: Dader ging mee met politie om lijkje van Dean (4) te zoeken in Zeeland