Kriechmayr wint afdalingsklassieker op Lauberhorn na COVID-rel, Gut-Behrami wint ook

Het was zaterdag smullen geblazen voor de liefhebbers van heel snel alpineskiën. De mannen werkten de afdaling op de legendarische Lauberhorn in het Zwitserse Wengen af, de langste piste in de World Cup, terwijl de vrouwen in actie kwamen op de afdaling in Zauchensee in Oostenrijk.

Mannen, Wengen
Matthias Mayer opende het bal en de Oostenrijker deed het uitstekend, hoewel zijn tijd vrij snel verbeterd werd: Beat Feuz dook er voor eigen publiek 0,17 seconden onder en pakte de leiding. Kugelblitz zag hoe de Italiaan Dominik Paris een tiende tekort kwam, waarna de Oostenrijker Vincent Kriechmayr als zevende naar beneden mocht komen.

Kriechmayr had onlangs positief getest op COVID-19 en was woensdag weer negatief. In rap tempo reisde hij naar Wengen, waar hij donderdag de super-G afwerkte, maar de afdalingen van vrijdag en zaterdag zou hij niet mogen doen. Om een afdaling te starten moet je namelijk in elk geval gestart zijn in een training, en dat was Kriechmayr maandag en dinsdag uiteraard niet.

Er werd een uitzondering gemaakt, waardoor de Oostenrijker even een trainingsstart kon maken, tien meter later gaf hij er de brui aan: missie voltooid, 'training afgewerkt'. Hij mocht dus meedoen en na plek twaalf op vrijdag ging het zaterdag op de volledige piste beter: hij dook 0,34 seconden onder de tijd van Feuz door en pakte de winst, voor de Zwitser, Paris en de Zwitserse World Cup-leider Marco Odermatt (+0,46).

Vrouwen, Zauchensee
De Oostenrijkse Ramona Siebenhofer kwam als eerste naar beneden en ging hard, maar niet veel later was ze de leiding kwijt: Kira Weidle uit Duitsland dook 0,34 seconden onder haar tijd door. Weidle bleef even in de hotseat zitten, tot Lara Gut-Behrami naar beneden kwam. De Zwitserse was nog precies één tiende sneller en pakte daarmee de winst, zo bleek - de gehele top-3 veranderde zelfs niet meer en dus stonden ook Weidle en Siebenhofer op het podium.