Biatlonestafettes prooi voor Frankrijk en Rusland

Bij de voorlaatste pre-olympische World Cup biatlon, gehouden in het Duitse Ruhpolding, zijn ook de twee estafettes achter de rug. De vrouwen kwamen vrijdag in actie, zaterdagmiddag was het de tijd voor de mannen.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland en Karoline Offigstad Knotten hielden Noorwegen goed in de race, maar Karoline Erdal en Ragnhild Femsteinevik konden het niet bolwerken: zevende. Na een ijzersterk optreden van Dzinara Alimbekava als tweede loopster had Wit-Rusland halverwege de leiding, maar Elena Kruchinkina en vooral een teleurstellend optreden van Hanna Sola gooiden roet in het eten: vijfde, nadat de Duitse Denise Herrmann er in de slotmeters nog voorbij ging.

Nadat Anaïs Chevalier-Bouchet en Chloe Chevalier Frankrijk halverwege naar plek drie hielpen, vlak achter de Wit-Russische leiders, nam Justine Braisaz-Bouchet het heft in handen. Ze hielp Frankrijk aan dertien seconden voorsprong op Zweden, waarna Julia Simon het overtuigend af wist te maken. Op een dikke halve minuut was plek twee voor Johanna Skottheim, Stina Nilsson, Mona Brorsson en Anna Magnusson uit Zweden, terwijl Rusland op 1:12 derde werd met Valeriia Vasnetcova, Svetlana Mironova, Irina Kazakevich en de indrukwekkende slotloopster Kristina Reztsova.

Mannen
Na optredens van Thomas Bormolini en Dominik Windisch lag Italië halverwege op kop, maar de jonge Didier Bionaz leverde flink wat in. De achterstand van 53,7 seconden was na het optreden van slotloper Lukas Hofer exact gelijk en daarmee werd Italië vierde. De winst was voor Rusland: Said Karimulla Khalili en Daniil Serokhvostov deden het keurig en bleven binnen tien seconden van de leiding, waarna Alexandr Loginov de leiding in handen nam en Maksim Tsvetkov het met tien treffers af wist te maken.

Erik Lesser, Roman Rees en Benedikt Doll brachten Duitsland in een goede positie voor slotloper Philipp Nawrath, die twintig seconden goed wist te maken op Tsvetkov. In de laatste ronde kwam hij nét tekort om het gat te dichten, maar op zeven seconden werd Duitsland keurig tweede. Wit-Rusland ging na Mikita Labastau, Dzmitry Lazouski en Maksim Varabei volledig mee met Rusland, waarna Anton Smolski wat inleverde. Met twee extra patronen redde hij de boel wel en op 23 seconden werden de Wit-Russen toch wel verrassend derde.