Bestorming Capitool: ernstige beschuldigingen tegen de baas van "Oath Keepers"

Het wordt een "bloedige strijd", schreef het hoofd van de rechtse "Oath Keepers"-militie eind 2020. Volgens de aanklacht zou hij de bestorming van het Capitool van te voren hebben gepland en wapens hebben aangeschaft. Een vonnis zou historisch kunnen zijn.

De aanklacht tegen de extreemrechtse Amerikaanse militie "Oath Keepers" leest als het plot van een Tom Clancy-roman: op 48 bladzijden geeft aanklager Matthew M. Graves in detail weer hoe de "Oath Keepers" en hun leider en oprichter Stewart Rhodes de aanval op het Capitool op 6 januari 2021 met militaire precisie zouden hebben voorbereid.

"Opruiende samenspanning" is de aanklacht van de vervolging. "Het doel van de samenspanning was de wettige overdracht van het presidentschap met geweld te verhinderen of te vertragen," vervolgt de aanklacht.

"Zonder een burgeroorlog komen we nergens"
Rhodes, 56, een Texaanse ex-militair, afgestudeerd aan de prestigieuze Yale Law School en blind aan zijn linkeroog sinds een ongeluk, zou de "Oath Keepers"-aanval op het Capitool hebben gepland in verschillende gecodeerde chatgroepen van november 2020 tot januari 2021. Onderzoekers hebben honderden berichten geanalyseerd voor dit doel.

Rhodes, 5 november 2020: "Zonder een burgeroorlog komen we nergens. Het is te laat. Bereid je er mentaal en fysiek op voor."

Rhodes, 11 december 2020: "Dit wordt een bloedig en wanhopig gevecht. We zullen moeten vechten. Je kunt er niet omheen."

Wapens en munitie aangeschaft
Intussen zouden afzonderlijke regionale groepen van de "Oath Keepers" aanvalsstrategieën hebben gepland op een professionele militaire manier. Begin januari zou Rhodes verschillende wapens, militaire uitrusting en munitie ter waarde van meer dan 15.000 US dollar hebben aangeschaft en deze naar de omgeving van Washington DC hebben gebracht.

"Snelle interventie troepen" zouden dan in staat moeten zijn om het materiaal van daar naar het Capitool te brengen. Volgens de aanklacht, gecoördineerd door Rhodes, bewogen de Oath Keepers zich vervolgens in militaire formatie tussen de duizenden demonstranten op 6 januari en verschaften zich met geweld toegang tot het Capitool.

Voor Rhodes' advocaat John Moseley zijn dit echter allemaal loze beweringen. De "Oath Keepers" waren er alleen om de demonstratie te beveiligen, als doe volledig uit de hand zou lopen, zei hij in een CNN interview. De ontelbare sms-jes van Rhodes en vele andere "Oath Keepers"? Allemaal uit hun verband gerukt, zegt advocaat Moseley: "Volgens ons wordt het merendeel van de tekstberichten verkeerd geïnterpreteerd. Het is niet dat er niets ergs is gebeurd op 6 januari. Maar onze verdedigingsstrategie zal zijn: Het waren niet de Oath Keepers die daar schuldig aan zijn."

De uitspraak kan historisch worden
Het openbaar ministerie in Washington is echter ervan overtuigd dat ze het tegendeel kan bewijzen. Het is waar dat uit de aanklacht blijkt dat Rhodes niet in het Capitool aanwezig was. Maar hij zou individuele teams hebben gevraagd dit te doen - niet alleen op 6 januari zelf, maar al maanden daarvoor.

Daarmee komen de onderzoeksautoriteiten nu tegemoet aan een van de belangrijkste punten van kritiek op de juridische afhandeling van 6 januari in de VS, aldus Elliot Williams, voormalig plaatsvervangend procureur-generaal onder voormalig president Barack Obama: "Dit wijst erop dat de autoriteiten waarschijnlijk een grotere en bredere zaak rond deze samenzwering aan het opbouwen zijn. Dat is vrij belangrijk. Omdat veel aanklachten tot nu toe gaan over het betreden of beschadigen van staatseigendom, niet over opruiende samenspanning."

Als de aanklagers slagen tegen Stewart Rhodes en zijn tien trawanten wegens opruiende samenspanning te vervolgen, zou dat een historische beslissing zijn. De laatste veroordeling voor zo'n aanklacht in de VS was 26 jaar geleden.