FOK! Wat een weer: mist, maar hoe en waarom zo lang?

winterbanner

Hallo!

Mist, wie heeft het de afgelopen week niet gezien? Maar hoe ontstaat het en waarom duurt het zo lang?

Het is winter, of zo heet het seizoen want zoals we hebben kunnen zien is het in Oostenrijk wel echt winter, dus het aardoppervlak is kouder. Wanneer daar warmere lucht overheen gaat worden deze twee lagen vermengd, bij een temperatuur van het dauwpunt wordt het vocht in de lucht zichtbaar wat we dus mist noemen.

Maar wat is dan het dauwpunt? Hoe wordt dat bepaald? Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht met waterdamp verzadigd is, zodat er wolkenvorming of dauwvorming optreedt zodra de temperatuur bij gelijkblijvende dampdruk daalt. Als het dauwpunt dus op 4 graden ligt, en de temperatuur van de lucht 4 graden is, ontstaan wolken en ook mist.

Een hoog drukgebied ligt al een tijdje boven Noord-Europa, vrij onbedreigd. Hierdoor hebben we al dagen te kampen met mist.

Ook de komende dagen blijven we hier nog even last van hebben. Het aardoppervlak wil maar niet in warmte stijgen door gebrek aan de zon, hierdoor is er ook weinig wind. Zou de zon wel doorbreken kan het snel gaan door de warmte die op het aardoppervlak reflecteert en de rotatie van de aarde, die ook enige wind veroorzaakt. Echter is de luchttemperatuur bij heldere hemel in de winter kouder dan in de zomer door de afstand van de zon naar de aarde, maar in ieder geval dan niet meer dichtbij het dauwpunt.

Zoals ik al zei, de komende dagen verandert er niet heel veel.

Het noorden kan wat (mot)regen krijgen, de temperaturen lopen uit van 3 tot 8 graden. De wind is er door jawel, de rotatie van de aarde. Zwak tot matig dus.

vandaag maakt het noordoosten kans op lokaal motregen, vanuit het zuiden klaart het op maar ik vrees dat dat te laat zal zijn om het echt mistloos te laten worden; de zon gaat immers al snel onder, als deze te zien is. De maximumtemperatuur ligt tussen de 4 en 6 graden.

 Mist, waar kennen we dat van? (Foto: _UserName_)
Mist, waar kennen we dat van? (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!