Valkenburg: winkels en horeca open, wordt beschouwd als demonstratie

Vandaag  kregen de horeca en winkels in het Limburgse Valkenburg toestemming van hun burgemeester Daan Prevoo om  hun deuren te openen. De burgervader ziet de opening als een demonstratie en dat is een grondrecht, naar zijn mening. Om 10.00 uur openden de winkels, restaurants en kroegen hun deuren.

Klanten zijn er tot 16.00 uur welkom, en mogen van de burgemeester daadwerkelijk inkopen doen en iets eten en/of drinken. De beoogde klanten zijn volgens Prevoo sympathisanten die hun solidariteit met de demonstratie laten blijken en ook dat mag, vindt hij.

Prevoo is niet van plan om in te grijpen of waarschuwingen uit te delen, mits deelnemers zich aan de coronaregels houden, dus 1,5 meter afstand houden en het verplichte mondkapje dragen. Dat mondkapje mag af als je aan een tafeltje zit om een kopje koffie te drinken of iets te eten, zegt Prevoo.

Valkenburg gooit zijn 'kont tegen de krib' omdat de ondernemers in hoge nood zijn, temeer omdat ze behalve de coronabeperkingen ook te lijden hebben gehad van de watersnood in juli.