Biatlete RÝiseland domineert, Fillon Maillet profiteert van Russisch falen

De World Cup biatlon in het Duitse Oberhof is zondag afgesloten met de achtervolgingen. Dat gebeurde in pittige omstandigheden: na een zorgwekkend droog begin van de week sneeuwde het inmiddels flink en lag er een diepe laag sneeuw om doorheen te ploeteren.

Mannen
Alexandr Loginov won de sprint en dus mocht de Rus als eerste vertrekken, na zeven seconden gevolgd door de Fransman Emilien Jacquelin. De Noor Sturla Holm Lægreid vertrok na vijftien seconden, gevolgd door de Duitsers Johannes Kühn (+0:19) en Roman Rees (+0:20), de Rus Anton Babikov (+0:23) en de Noor Tarjei Bø (+0:24).

Loginov kwam de eerste schietbeurt foutloos door, Lægreid en Bø deden dat ook en volgden op inmiddels een halve minuut - de door Jacquelin aangevoerde rest zat al op 45 seconden of meer. Met nog vijf treffers liep Loginov ook bij de tweede schietbeurt uit, Babikov en Bø volgden met inmiddels één misser op een seconde of vijftig, voor de Zweed Sebastian Samuelsson, Jacquelin en Erik Lesser uit Duitsland.

De derde schietbeurt leverde een foutje op voor Loginov, waardoor Jacquelin met vijf treffers kon 'naderen' tot op 33 seconden. Lesser, de Fransman Fillon Maillet en Samuelsson zaten daar dik twintig seconden achter, Babikov en de Noren moesten strafronden goedmaken.

Bij de laatste schietbeurt ging het niet best voor Loginov: de Rus schoot slechts twee schijven om, de rest kreeg een kans. Jacquelin, Fillon Maillet, Samuelsson en Lesser kwamen op de schietbaan aan en het waren Fillon Maillet en Samuelsson die alles troffen. De Fransman pakte zo de leiding, acht seconden voor de Zweed, terwijl Loginov twintig tellen goed moest gaan maken.

Lægreid en Bø sloten aan bij Loginov in de strijd om plek drie, Samuelsson vocht zich beetje bij beetje richting Fillon Maillet. Het gat kon echter niet gedicht worden en dus pakte de Fransman de winst, voor de moegestreden Samuelsson. Plek drie ging na een fraai sprintje naar Bø, voor Lægreid en Loginov. De Belg Florent Claude vertrok als elfde en kwam als negende over de streep, een nieuwe beste prestatie.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland vertrok na haar winst in de sprint als eerste, zeven seconden voor de Française Julia Simon. De rest werd aangevoerd door de Wit-Russische Dzinara Alimbekava op 23 seconden, met onder meer Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen en de Française Anaïs Chevalier-Bouchet achter haar.

Røiseland begon keurig met vijf treffers, Simon en Alimbekava vielen wat terug en Hanna Öberg uit Zweden schoof met de Finse Mari Eder de top-3 in op een dikke halve minuut. Een missertje hield Røiseland niet van de leiding af na twee schietbeurten, wel kwam de nog foutloze Russische Kristina Reztsova tot op 25 seconden van de Noorse, met Öberg, Alimbekava en Anaïs Bescond daar weer twintig seconden achter.

Ondanks een misser bij de derde schietbeurt behield Røiseland de leiding, want Reztsova schoot er drie naast. Öberg trof vijf keer en naderde tot op 28 seconden, vlak voor Alimbekava en met Simon daar dik tien tellen achter. Vijf treffers brachten de vrijwel zekere zege binnen voor Røiseland, Öberg tekende een misser bij en volgde op 51 seconden, met Alimbekava en Chevalier-Bouchet nog als concurrentes.

Røiseland liep haar overwinning met een rustige slotronde netjes binnen, Öberg hield Alimbekava van het lijf en finishte als tweede, voor de Wit-Russische.