SkiŽr Odermatt zet thuispubliek in vuur en vlam, Hector wint in SloveniŽ

's Werelds beste reuzenslalomskiërs zijn zaterdag in actie gekomen in de World Cup, zowel bij de vrouwen als de mannen. De vrouwen waren in het Sloveense Kranjska Gora op de Podkorenpiste, de mannen gingen in het Zwitserse Adelboden van de beruchte Chuenisbärgli, een echte klassieker.

Vrouwen, Kranjska Gora
Na de eerste run leek het tussen drie vrouwen te gaan: de Zweedse Sara Hector was het snelst, op 0,08 seconden gevolgd door Tessa Worley uit Frankrijk en met de Italiaanse Marta Bassino op 0,23 seconden. De rest werd aangevoerd door de Oostenrijkse Katharina Truppe op 0,76 seconden, voor thuisfavoriete Meta Hrovat (+0,80), Michelle Gisin uit Zwitserland (+0,87) en de tweede Sloveense, Ana Bucik (+0,97) - favorieten Mikaela Shiffrin (14e op 1,48 seconden) en Petra Vlhova (15e op 1,51 seconden) moesten aan de bak in run twee. Adriana Jelinkova stond voor het eerst sinds haar zware blessure weer echt goed op de ski's en plaatste zich met 1,99 seconden achterstand als gedeeld 24e voor de tweede run.

In de tweede run deed vooral Lara Gut-Behrami goede zaken: ze stond zeventiende na één run en met nog acht vrouwen te gaan had ze nog altijd de snelste tijd, ook Vlhova en Shiffrin kwamen er niet aan. De Canadese Valerie Grenier dook 0,53 seconden onder Gut-Behrami's tijd door, Bucik leverde vijf posities in. Gisin én Hrovat deden dat daarna ook, Truppe verloor er zelfs zeven en zo stond Grenier nog altijd op kop. Bassino haalde het wél: de Italiaanse haalde 0,07 seconden van Grenier's tijd af, Worley ging nog eens 0,36 seconden harder. Alleen Hector stond nog boven en de Zweedse maakte het op indrukwekkende wijze af: ze pakte haar derde World Cup-zege met 0,96 seconden voorsprong. Jelinkova werd uiteindelijk 28e.

Mannen, Adelboden
Vier man staken duidelijk boven de rest van het veld uit: Marco Odermatt was voor eigen publiek weer eens de snelste in run één, de Fransman Alexis Pinturault volgde op 0,31 seconden, voor Filip Zubcic uit Kroatië (+0,50) en de tweede Fransman, wereldkampioen Mathieu Faivre (+0,52). De Oostenrijker Manuel Feller stond op de vijfde plek al op 1,17 seconden, in totaal stonden er zelfs maar acht binnen twee seconden van Odermatt. Veel mannen haalden de finish in run één niet, maar Maarten Meiners wel: de Nederlander profiteerde optimaal en op 4,35 seconden kon hij als 28e door.

De Noor Henrik Kristoffersen opende de top-8 in de tweede run door ruim de leiding te pakken, waar Loïc Meillard uit Zwitserland 0,04 seconden op toe moest geven. Met Justin Murisier ging alsnog een Zwitser naar de leiding en wel met 0,14 seconden, maar Feller knalde er gelijk 1,29 seconden af. Faivre ging in de fout en verloor twee plekken, Zubcic vernaggelde het nog meer en leverde vier plekken in. Pinturault kwam zes honderdsten tekort om Feller te kloppen, waarna het aan Odermatt was. De jonge Zwitser hield het vol: met 0,48 seconden pakte hij de winst en zette hij het kolkende thuispubliek in vuur en vlam, voor Feller en Pinturault. Meiners pakte met de 28e plek uiteindelijk een paar prima punten.