Antwerpse winkels en horeca verdienen goed aan Nederlanders: '300% meer omzet'

Nederlanders gaan massaal over de grens in Antwerpen winkelen of dineren vanwege de lockdown in ons eigen land. Dat kan de Antwerpse ondernemers soms veel extra omzet opleveren. Kroeguitbater Peter De Clerck vertelt op volle capaciteit te draaien. "Ik spreek over gemakkelijk 30 procent meer omzet, bijna vergelijkbaar met een decembermaand vóór de coronacrisis. Dat is fantastisch". Zo meldt de Gelderlander.

Ook het terras van zijn collega Rogier Jongeneelen zit tjokvol. De horecabaas zegt 300 procent meer omzet te draaien dan in een reguliere maand. "Op een normale dag mag je blij zijn met 100 couverts, nu zijn dat er wel 400. Het is waanzinnig en fantastisch tegelijk.”

Ook modezaken worden druk bezocht door 'den Ollanders' op sommige plaatsen staan wachtrijen tot wel 40 meter lang. Boetiekeigenaar Tom Michiels vertelt dat hij het vreselijk druk heeft. Wel ervaart hij dat de Nederlandse klanten soms onbeschoft zijn. "Ze weigeren soms hun mondmasker te dragen omdat ze ‘niet goed kunnen ademen’, en dan denk ik: ‘Dude, ga maar terug.’"

Toch is Michiels niet ongelukkig met wat hij een ‘invasie’ van Nederlanders noemt. Een mager coronajaar wordt door de onverwachte hoge aantallen buitenlandse klanten goedgemaakt. "Tijdens de eindejaarsperiode draaien we normaal 3000 euro omzet per dag, dit jaar hebben we dagelijks 10.000 tot 12.000 euro omzet afgetikt. Mooie cijfers, bedankt daarvoor Holland."