Vlhova slalomt naar Snow Queen-titel op dramatisch slechte piste in Zagreb

De World Cup alpineskiën kwam deze week in actie in het Kroatische Zagreb, waar de trofeeën voor de Snow Queen en Snow King stonden te wachten voor de slalomwinnaars aldaar. De wedstrijd bij de vrouwen werd afgewerkt op een lachwekkend slechte piste, een dag later was het de beurt aan de mannen.

Vrouwen
In de eerste run mocht Petra Vlhova als eerste naar beneden en dat leverde een flink voordeel op, gezien de waardeloze staat van de piste. De Slowaakse was uiteindelijk 0,64 seconden sneller dan haar Amerikaanse concurrente Mikaela Shiffrin, terwijl verder alleen Wendy Holdener uit Zwitserland (+0,81) en de Zweedse Anna Swenn Larsson (+0,84) binnen een seconde bleven. Katharina Liensberger uit Oostenrijk (+1,17) zat ook nog in de buurt, verder stonden er in totaal maar acht dames binnen twee seconden van Vlhova.

Erin Mielzynski uit Canada opende de top-8 in run twee, maar na een stroeve start miste ze een poortje, waarna de Sloveense Andreja Slokar er met een pirouette uit ging. Lena Dürr finishte wel, maar de Duitse verloor zes plekken en zo was de leiding nog altijd in handen van de Canadese Ali Nullmeyer, zeventiende na één manche. Ondanks een grote fout haalde Liensberger het wél: ze hield nog 0,47 seconden over van haar 1,73 seconden tellende voorsprong op Nullmeyer.

Swenn Larsson schakelde zichzelf met een fout ook uit, Holdener kwam 0,25 seconden achter Liensberger terecht, die zo zeker was van een podiumplaats. Shiffrin liet zien hoe het moest: met groot machtsvertoon pakte de Amerikaanse met 1,61 seconden de leiding over, met alleen Vlhova te gaan. De Slowaakse hield echter stand en met 0,50 seconden voorsprong pakte ze de winst, voor Shiffrin en Liensberger.

Mannen
Woensdag zouden de mannen in actie komen, maar vanwege de weersomstandigheden werd noodgedwongen besloten om dat niet te laten gebeuren. De organisatie trok alles uit de kast en kreeg het voor elkaar om het dan naar donderdag te verplaatsen, maar helaas: donderdag kon het ook geen doorgang vinden, met ogenschijnlijk een betere piste dan de vrouwen eerder hadden gehad. Geen Snow King dus in Zagreb.