Geert Wilders wil de terreurverdachten zien die hem wilden onthoofden

Acht mannen (tussen de 20 en 31 jaar), afkomstig uit Eindhoven, staan vandaag voor de rechter omdat zij verdacht worden van het beramen van terroristische aanslagen op Mark Rutte en Geert Wilders. De verdachten trainden maandenlang in een garagebox in Eindhoven om ‘fit te worden voor de strijd’. Zij werden in september van hun bed gelicht en opgepakt. Zo meldt de Gelderlander.

Advocaat Peter Plasman, die twee van de acht verdachten bijstaat in deze zaak, stelt dat de beschuldiging gebaseerd is op een ‘melig gesprek’ dat de verdachten hadden tijdens het Netflixen. Rechercheurs hadden afluisterapparatuur geplaatst bij de mannen en konden zo meeluisteren naar hun gesprekken. Zo hoorden ze de opmerkingen die gemaakt werden tijdens de film 2 Guns met Denzel Washington. Daarin moet de hoofdpersoon infiltreren als undercoveragent in een Mexicaans drugskartel. Toen er in de film een Kalasjnikov in beeld verscheen, zouden de jongens gefantaseerd hebben. In die fantasieën zou dreigende taal zijn geuit over Mark Rutte en Geert Wilders. 

Volgens justitie sympathiseren de verdachten met het jihadistische gedachtengoed van IS. Hij las een deel van de opgenomen gesprekken voor;  ‘door de kop schieten’ van Wilders en hoe ze dan de geschiedenis in zullen gaan. 'Dan ben je legendary.' Ook spraken ze over wapens en keken ze gruwelijke IS-instructievideo’s over het plegen van een aanslag en hoe je een mens doodt met een mes of explosief. Daarnaast bespraken ze ook een mogelijke aanslag op een chipfabrikant en hoe wapens te maken met een 3D-printer. 

De acht verdachte mannen zijn allen hoog opgeleid, in het bezit van een Nederlands paspoort en in Nederland geboren. Een negende verdachte is in Afghanistan geboren.

De rechtbank moet vandaag beoordelen of de verdenkingen ernstig genoeg zijn om deze verdachten langer vast te houden in Vught op de terrorismeafdeling of dat ze in vrijheid hun rechtzaak mogen afwachten.