Schansspringer Kobayashi op koers voor historie in Vierschansentournee

In het Oostenrijkse Bischofshofen is woensdagavond de derde wedstrijd van de Vierschansentournee afgewerkt. Dat zou dinsdag in Innsbruck gebeuren, maar vanwege de harde wind kon dat niet doorgaan. In Bischofshofen stond alles al klaar voor de grote finale op donderdag, dus een dagje eerder kon men ook al wel uitkomst bieden voor wedstrijd drie.

Na de eerste ronde ging Marius Lindvik aan de leiding en voor de Noor was dat een aanval op de leiding in de Vierschansentournee: leider Ryoyu Kobayashi hield de schade wel beperkt en stond tweede na één sprong, nog genoeg om virtueel de leiding te behouden. Plek drie was in handen van Lindvik's Noorse landgenoot Halvor Egner Granerud, voor de Duitser Karl Geiger en de Oostenrijkers Jan Hörl en Manuel Fettner. Lovro Kos, derde in de tourneestand, kon het vergeten: de jonge Sloveense sensatie ging na een mooie sprong onderuit bij de landing.

Met een uitstekende tweede sprong verdedigde Fettner zijn mooie positie, waarna teamgenoot Hörl opvallend genoeg op exact hetzelfde puntentotaal uit wist te komen. Geiger sprong de beide Oostenrijkers voorbij, Granerud bleef de Duitser dan weer voor. Kobayashi deed een gooi naar de winst en moest kijken naar Lindvik, die het nét niet af kon maken: hij werd tweede en dus liep Kobayashi weer wat uit in het tourneeklassement én behield hij de kans om als eerste springer ooit alle vier de wedstrijden twee keer te winnen.

De dagwinst in Bischofshofen was voor Kobayashi, voor Lindvik en Granerud. In het klassement staat Kobayashi nu ruim genoeg aan de leiding om aan een 'normale' uitslag donderdag voldoende te hebben. Lindvik's tweede plaats lijkt ook redelijk zeker, de strijd om plek drie gaat vooral tussen Granerud, Geiger en diens landgenoot Markus Eisenbichler.