Darter Wright na fenomenale wedstrijd in WK-finale tegen indrukwekkende Smith

De halve finales van het wereldkampioenschap darts hebben bepaald niet teleurgesteld. In het Londense Alexandra Palace nam Michael Smith het in een Engels onderonsje op tegen James Wade, terwijl Peter Wright zijn Schotse landgenoot Gary Anderson tegenover zich kreeg.

Smith begon uitstekend tegen Wade en met onder meer een zeldzame shanghai-19-finish - triple, single en dubbel - pakte hij de eerste twee sets. Wade pakte set drie met een 121-finish, maar gaf een 2-0 voorsprong in de volgende set weg. Smith stoomde heerlijk door tegen Wade, die beter speelde dan in de rest van het toernooi, maar nu eindelijk géén tegenstander had die door de ondergrens heen zakte.

In rap tempo gooide Bully Boy zich naar een 5-1 voorsprong en met een 112-finish begon hij set zeven ook weer lekker. Wade kwam er echter voorbij en gooide de set met 160 uit, alvorens ook set acht te winnen. In de negende set was het gedaan en nadat Wade 164 niet uit kreeg gooide Smith de wedstrijd via dubbel-10 uit, om zo zijn tweede WK-finale te mogen spelen.

Michael Smith - James Wade (Bron: PDC)
Michael Smith - James Wade (Bron: PDC)

De tweede halve finale ging tussen oud-wereldkampioenen Peter Wright en Gary Anderson en begon al lekker: Wright won set één, waarin in vier legs al vier keer een 180 gegooid werd. De tweede set ging met 3-2 naar Snakebite, die ook de derde set op zijn naam schreef. Anderson moest aanpoten en deed dat ook: ondanks een twaalfdarter voor Wright pakte The Flying Scotsman de vierde en via een 105-finish ook de vijfde set.

De volgende twee sets werden onderling verdeeld, waarna de turbo bij beide heren weer aan werd geslingerd. Anderson liet 124 liggen en Wright profiteerde door op 5-3 te komen, waarna Anderson met een enorme tussensprint - twee 180's op rij - de negende set pakte voor 5-4. In set tien werden de eerste vier legs onderling verdeeld, maar daarna was het klaar: Wright gooide 116 snaarstrak uit en besliste zo een fenomenale wedstrijd, met in totaal maar liefst 39 180's, een record voor een halve finale op het WK.

Peter Wright - Gary Anderson (Bron: PDC)
Peter Wright - Gary Anderson (Bron: PDC)