Bergsma soleert in curieuze finale naar tweede titel bij NK marathonschaatsen

Jorrit Bergsma heeft zaterdag voor de tweede keer in zijn carrière de Nederlandse titel veroverd bij het NK marathonschaatsen op kunstijs. De 35-jarige Fries kwam alleen over de streep in Alkmaar.

Een valpartij van Jumbo-Visma-sprinter Bart Hoolwerf met nog tien rondes te gaan zorgde voor een chaotisch slot van de wedstrijd over 150 ronden. De jury besloot de wedstrijd kort te neutraliseren, terwijl Bergsma net in de aanval was gegaan. De kopman van Royal A-ware/ZiuZ was het net als zijn trainer Jillert Anema het niet eens met die beslissing van de wedstrijdleiding. Na de hervatting haalde Bergsma in de voorlaatste ronde de ontsnapte Mats Stoltenborg bij, waarna hij alleen op de streep af ging. Stoltenborg werd tweede en Niels Overvoorde pakte brons.

Jumbo-Visma tekende na de wedstrijd protest aan, omdat de ploeg vond dat Bergsma's ploeggenoot Sjoerd den Hertog schuldig was aan de val van Hoolwerf. Dat protest werd later weer ingetrokken. Het is voor Bergsma na 2015 de tweede Nederlandse marathontitel op kunstijs. Hij was ook al twee keer de beste op natuurijs.