Dubbelslag langlaufster Nepryaeva in Tour de Ski, KlŠbo breidt voorsprong uit

In het Duitse Oberstdorf is zaterdag de vierde etappe van de Tour de Ski afgewerkt, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Etappe vier was een sprint in de klassieke stijl, alvorens men naar het Italiaanse Val di Fiemme trekt voor de beslissing van de Tour: etappes vijf en zes op maandag en dinsdag.

Vrouwen
Met Mathilde Myhrvold stond er maar één Noorse in de finale en met Johanna Hagström had ook Zweden slechts één finaliste. Rusland had er met Natalia Nepryaeva en Tatiana Sorina zowaar twee, verder stonden de Sloveense Anamarija Lampic en de klassieke specialiste Johanna Matintalo uit Finland in de eindstrijd.

In de finale ging Hagström er volle bak in, de Zweedse wilde duidelijk laten zien dat de Zweedse bond een fout heeft gemaakt door het laatste olympische startbewijs op de sprint níet aan haar te geven. Hagström leek het te halen, tot Nepryaeva de naverbrander aanslingerde op weg naar de finish. Met gigantische halen ging de Russische erop en over en pakte ze de winst, voor Hagström, Matintalo, Lampic, Myhrvold en Sorina.

In het Tour de Ski-klassement neemt Nepryaeva de leiding over van de Amerikaanse Jessie Diggins, die nu op 38 seconden staat na een teleurstellend sprintoptreden: ze werd in haar kwartfinale onderuit geschoffeld door Frida Karlsson. De Zweedse favoriete voor de eindwinst werd gediskwalificeerd en kreeg in het klassement drie minuten tijdstraf aan de broek. Kerttu Niskanen uit Finland wipte overigens weer over Diggins heen naar plek twee in het klassement (+0:34).

Mannen
Bij de mannen stonden de Noren er beduidend beter op: Johannes Høsflot Klæbo was in de finale uiteraard van de partij, maar hij kreeg gezelschap van Pål Golberg, Erik Valnes én Even Northug. Francesco de Fabiani deed het namens Italië en verder werd de finale verrassend gecompleteerd door de Zweedse veteraan Calle Halfvarsson, doorgaans toch niet echt een sprinter.

De finale zelf begon relatief rustig, maar halverwege werd het tempo opgeschroefd. Klæbo draaide de gaskraan volledig open en alleen Valnes kon volgen, maar het was bij lange na niet genoeg om zijn landgenoot van weer een zege af te houden. Golberg sprintte nog naar de derde plek door Northug te kloppen, een geheel Noors feestje dus, voor Halfvarsson en De Fabiani.

In het algemeen klassement heeft topfavoriet Klæbo zijn voorsprong op Golberg uit kunnen breiden naar een minuut en drie seconden. De Rus Alexander Bolshunov greep net naast een finaleplek op de sprint en staat in het klassement derde op 1:19 minuten, de door Valnes aangevoerde rest volgt al op meer dan twee minuten.