Schouten wint zesde Nederlandse marathontitel op rij en breekt record Keulen-Deelstra

Irene Schouten heeft op Nieuwjaarsdag voor de zesde keer op rij de Nederlandse titel in het marathonschaatsen veroverd. De 29-jarige Noord-Hollandse is nu alleen recordhouder. Icoon Atje Keulen-Deelstra behaalde slechts vijf nationale marathontitels op kunstijs.

Schouten is al jaren oppermachtig op het NK. Ze werd kampioen in 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020. Vorig jaar ging er een streep door het NK vanwege het coronavirus. Keulen-Deelstra, die in 2013 overleed, was in 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980 de beste bij het NK marathonschaatsen op kunstijs.

Schouten controleerde op Nieuwjaarsdag de marathon op het zware ijs van De Meent. Na honderd ronden was ze de sterkste na een kopgroep van tien vrouwen. Het zilver was er voor Arianna Pruisscher en Iris van der Stelt pakte het brons.

De omstandigheden op de half overdekte baan in Alkmaar waren zwaar. Meer dan de helft van de ruim tachtig gestarte schaatssters stond na de helft van de wedstrijd al aan de kant, ook doordat er vanaf het begin hard werd gereden. Tien vrouwen pakten in het eerste deel van de marathon een ronde voorsprong op het peloton.  

In ronde zestig werd de koers een paar minuten geneutraliseerd na een vervelende valpartij van Anne Tauber. De nummer elf van de olympisch mountainbikerace van afgelopen zomer in Tokio viel hard op haar gezicht, maar was bij kennis en kon zelf het ijs verlaten. In de finale was het eerst Rosa Blokker die het bal opende, maar Schouten schakelde bij en Blokkers poging strandde met nog vijf rondes op het bord. De volgende aanval was van Verweij, maar ook zij kwam niet weg. Schouten maakte het vervolgens af in de eindsprint.