Schansspringer Kobayashi wint thriller in Garmisch-Partenkirchen en behoudt leiding

In het Duitse Garmisch-Partenkirchen is zaterdag de tweede wedstrijd van de prestigieuze Vierschansentournee afgewerkt. Na de openingswedstrijd in Oberstdorf trok het veld door naar de Große Olympiaschanze, alvorens men in de komende dagen deel twee afwerkt in Oostenrijk: eerst de beroemde Bergisel in Innsbruck, daarna de slotwedstrijd in Bischofshofen.

De Japanner Ryoyu Kobayashi won de openingswedstrijd in Oberstdorf en in Garmisch begon hij ook geweldig met een dijk van een eerste sprong. Het leverde hem de leiding op, voor de ook indrukwekkende Duitser Markus Eisenbichler en de Noor Marius Lindvik. Op plek vier deed Timi Zajc nog volop mee, hoewel zijn mislukte optreden in Oberstdorf hem al wel uitgeschakeld had voor een goed tourneeklassement.

Zajc' landgenoot Lovro Kos, verrassend zesde in Oberstdorf, deed wel sterk mee, zeker nadat hij plek vijf pakte in de eerste ronde in Garmisch. Halvor Egner Granerud en Robert Johansson, tweede en derde in het klassement, deden het niet zo best in de eerste ronde: 22e en 16e.

In de finaleronde hield Kos weer indrukwekkend stand, hij sprong met vier man te gaan zelfs ruim naar de leiding. Landgenoot Zajc verloor vijf plekken en ook Lindvik kwam niet voorbij Kos, die daarmee in pas zijn veertiende World Cup-wedstrijd al zeker was van zijn eerste podiumplaats.

Eisenbichler liet zich niet gek maken door Kos: met een geweldige sprong deed de Duitser een stevige gooi naar de overwinning, Kobayashi moest aan de bak. Dat deed de Japanner: hij pakte met 0,2 punten de winst en dus greep Eisenbichler nét naast de eerste Duitse nieuwjaarszege sinds Martin Schmitt in 1999 - Kos completeerde verrassend het podium.

In het klassement behoudt Kobayashi uiteraard de leiding, terwijl Granerud en Johansson terugvallen naar de vijfde en zevende plek. Lindvik schuift door naar plek twee, Kos staat nu derde en Eisenbichler vierde. Tussen Granerud en Johansson staat de Duitser Karl Geiger en Johansson, zevende in de stand, lijkt tevens de laatste die nog een ietwat serieuze kans op de eindwinst maakt.