Langlaufster Diggins op schitterende wijze naar Tour de Ski-leiding, Klśbo behoudt plek ťťn

Na de eerste twee etappes is vrijdag een vervolg gegeven aan de Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Vanuit Lenzerheide in Zwitserland trok men naar het Duitse Oberstdorf, waar men in plaats van hevige sneeuwval juist ongemakkelijk warme temperaturen te verwerken kreeg. De derde etappe bestond uit een massastart in de vrije stijl, vijftien kilometer voor de mannen, tien voor de vrouwen.

Mannen
In de eerste helft van de wedstrijd gebeurde er niet heel veel, maar na een kleine tien kilometer werd het tempo vooraan opgevoerd. Met vier kilometer te gaan waren er nog zeven koplopers over: de Rus Alexander Bolshunov, de Noren Johannes Høsflot Klæbo, Sjur Røthe en Didrik Tønseth, Andrew Musgrave uit Groot-Brittannië, de Zwitserse grootheid Dario Cologna en het Duitse toptalent Friedrich Moch.

Niet veel later werd de volgende forcing gevoerd, met name doordat Bolshunov de gashendel nog eens open besloot te draaien. Alleen Musgrave, Klæbo en Røthe konden volgen en op het beslissende moment sloeg Klæbo ongenadig toe: in de afdaling sloeg hij een gat en vervolgens sprintte hij naar de winst. Bolshunov klopte Røthe in de sprint en werd op 3,4 seconden tweede, voor Røthe en de moegestreden Musgrave.

Vrouwen
Ook bij de vrouwen duurde het heel even voor er reuring ontstond in de wedstrijd, maar halverwege splitsten vijf dames zich toch af: Ebba Andersson en Frida Karlsson voor Zweden, Teresa Stadlober uit Oostenrijk, de Amerikaanse titelverdedigster Jessie Diggins en het Noorse toptalent Helene Marie Fossesholm. Een paar dames sloten wel weer aan, maar een dikke kilometer voor het einde opende Karlsson de aanval.

De Zweedse leek een beslissend gat te slaan, maar op het laatste rechte stuk naar de finish ging Diggins helemaal los. Zonder haar stokken te gebruiken sprintte de Amerikaanse naar de overwinning, vlak voor Karlsson en met de Russische Tatiana Sorina op de derde plek.

In het algemeen klassement ging Diggins naar de leiding, dertien seconden voor de Finse Kerttu Niskanen, die dan weer één seconde voor Natalia Nepryaeva uit Rusland staat. Bij de mannen behoudt Klæbo de leiding, 45 seconden voor landgenoot Pål Golberg en 47 seconden voor Bolshunov.