Skeletonster Bos weer op World Cup-podium, 'andere Dukurs' wint na 17 jaar weer

De World Cup skeleton en bobsleeën is deze week neergestreken in Letland, waar in Sigulda gestreden wordt om de overwinningen. De skeletonners kwamen zoals gebruikelijk vrijdag in actie, de vrouwen in de ochtend en de mannen dit keer in de middag.

Vrouwen
Na één run was de leiding vrij stevig in handen van de Oostenrijkse Janine Flock, die 0,21 seconden sneller was dan Kim Meylemans uit België. De Russische Yulia Kanakina volgde op 0,31 seconden, voor Valentina Margaglio uit Italië (+0,42), de Duitse Tina Hermann (+0,49) en de Nederlandse World Cup-leidster Kimberley Bos (+0,56), die met Elena Nikitina (+0,60) en Alina Tararychenkova (+0,69) twee Russinnen achter zich had.

Nikitina bleef Tararychenkova voor in de tweede run, Bos nam met 0,12 seconden de leiding over. De Nederlandse ging Hermann met 0,19 seconden voorbij en zag Margaglio flink in de fout gaan en achter haar eindigen. Kanakina dook 0,17 seconden onder de tijd van Bos door, maar Meylemans kwam vlak achter de Nederlandse terecht en dus kon Bos naar het podium. Flock kon het afmaken en dat deed de Oostenrijkse: 0,17 seconden sneller dan Kanakina, Bos werd derde.

Mannen
De grote legende in het skeleton, Martins Dukurs, schitterde in de eerste run weer eens op zijn thuisbaan: de Let was veruit de snelste, Jung Seung-gi uit Zuid-Korea volgde op 0,33 seconden, drie honderdsten voor Martins' oudere broer Tomass Dukurs. De Russen Nikita Tregubov (+0,53) en Evgeniy Rukosuev (+0,61) stonden al op meer dan een halve seconde, Alexander Gassner uit Duitsland zat er nog eens twee honderdsten achter.

Gassner verdedigde zijn positie in de tweede run met wat moeite en zag Rukosuev 0,16 seconden sneller over de finish komen. Tregubov leverde vervolgens drie posities in, Tomass Dukurs ging 0,38 seconden harder en verzekerde zich van een podiumplek. Jung kwam niet aan die tijd, maar eindigde wel één honderdste voor Tregubov en dus was zijn eerste World Cup-podium ooit een feit. Martins Dukurs stond nog boven, maar maakte een blunder bij de start.

Martins Dukurs pakte op 0,06 seconden wel de tweede plek, maar de bloemen waren dit keer voor Tomass. Dat was een bijzondere prestatie: Tomass was in 2004 (!) de eerste Letse winnaar ooit van een World Cup-race, waarna broertje Martins 59 World Cup-zeges, tien World Cup-eindzeges en zes wereldtitels bij elkaar gleed. Een nieuwe zege voor Tomass zat er niet meer in, tot oudjaarsdag 2021, voor Martins en met Jung op plek drie.