Vuurwerkgroothandel: van drukste dag van het jaar naar volle bunkers

Voor vuurwerkhandelaren is Oudejaarsdag normaal gesproken de drukste dag van het jaar. Maar door het vuurwerkverbod ligt de handel grotendeels stil. Net zoals vorig jaar is de verkoop van zwaar vuurwerk aan banden gelegd en mag het tijdens de jaarwisseling niet worden afgestoken. Dit om extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen.

Alleen kindervuurwerk (categorie 1) mag worden verkocht en daarom liggen de bunkers bij Broekhoff Vuurwerk in Dronten stampvol met het zwaardere (categorie 2) vuurwerk.

"We hebben een gevoel van weemoed", vertelt verkoopdirecteur Marcel Schutteman. "We hadden gehoopt dat we dit jaar weer vuurwerk mochten gaan verkopen. Nu gooit corona toch weer roet in het eten. Wij vinden het vuurwerkverbod onnodig maar, toch is het gebeurd."

Niet alleen is het slecht voor de omzet van de vuurwerkbranche, ook een groot deel van het personeel dat tijdens deze periode tijdelijk wordt ingehuurd zit thuis.

"In december loopt er hier zo'n tachtig man op het bedrijf en in de bunkers om orders te pakken. Die mensen zijn nu allemaal niet nodig."

Toch heeft Schutteman er vertrouwen in dat er volgend jaar wel weer gewoon vuurwerk mag worden verkocht. "De vraag is ieder jaar weer enorm, het blijft populair", aldus Schutteman.