Jongen (12) overleden en jongen (11) zwaar gewond bij ongeluk met klaphamer; man aangehouden

Twee kinderen zijn vrijdag aan het eind van de ochtend gewond geraakt bij een incident met een klaphamer in Haaksbergen. Een jongetje van twaalf jaar oud is hierbij om het leven gekomen. Dit gebeurde in een voortuin van een woning aan de Albert Cuyplaan. Zo meldt de Tubantia.

Update 19.20 uur: De man die de klaphamer bediende is aangehouden op verdenking van dood door schuld. Ook wordt onderzocht of hij het magnesiumpoeder met andere stoffen heeft vermengd om een zwaardere knal te krijgen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zal dat nader onderzoeken. De EOD werd ingeschakeld nadat het Team Explosieven Verkenning (TEV) een verdachte stof in of om de woning had aangetroffen. Na onderzoek heeft de EOD materiaal meegenomen dat werd aangetroffen in de tuin. Het gaat om een stof die mogelijk een explosie kan veroorzaken. Onderzoek moet uitwijzen of het in het bezit hebben van het aangetroffen materiaal strafbaar is. In de woning zijn geen verdachte stoffen aangetroffen.

Inmiddels is de leeftijd van het het andere zwaargewonde kind bekend, het gaat om een jongen van 11 jaar. Hij  is onder begeleiding van een trauma-arts met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het met hem gaat, is nog niet bekend.

Update 17.10 uur: het is nog steeds niet duidelijk hoe de jongetjes gewond zijn geraakt door het laten ontploffen van magnesiumpoeder met een klaphamer. Er wordt gespeculeerd dat er een explosie is ontstaan waarbij 1 van de 3 jongetjes om het leven is gekomen en een andere jongen zwaar gewond raakte.

Burgemeester Welten zegt mee te leven met de nabestaanden van het jonge slachtoffertje en de familie van het gewonde jongetje. "Mijn gedachten gaan uit naar de mensen die nu volledig van de kaart zijn. Dit is het ergste wat je kan overkomen", zegt hij in een reactie tegen RTV Oost.

De politie heeft na dit drama de man aangehouden die met de klaphamer op het magnesiumpoeder sloeg volgens RTV Oost. Hij zou de bewoner van het huis zijn. 

Eerdere berichtgeving:
Drie jongetjes liepen langs een woning in Haaksbergen terwijl een man daar net met een klaphamer op magnesiumpoeder sloeg. Dit is niet illegaal, het geeft een enorme knal en is een alternatief voor carbidschieten. Door de klap raakte een jongen van twaalf zo zwaar gewond dat hij aan zijn verwondingen is overleden. Een andere jongen raakte ernstig gewond.

Buren hebben direct het zwaar gewonde kind gereanimeerd, dit werd later tevergeefs overgenomen door de hulpdiensten. Naast vier ambulances landde er ook een traumahelikopter uit Duitsland.

Volgens omwonenden was er een klein buurtfeest aan de gang bij het huis waar de kinderen toevallig langsliepen.