De staatsloterij: domme belasting of voor de leuk?

Wie droomt er niet van? In een klap ben je (multi) miljonair, en zoals elk jaar, op oudjaarsdag kán het gebeuren. Waarom speel je mee of waarom juist niet? Meedoen om te winnen is een optie maar eigenlijk niet realistisch.

De kans op de hoofdprijs vorig jaar was 0,00000014%, de kans dat je geraakt wordt door de bliksem of een juiste pincode hebt van een gevonden pas is groter, in het laatste geval veel groter. Veel mensen zijn geneigd hun kansen hoger in te schatten dan ze daadwerkelijk zijn, zegt econoom Mathijs Bouman bij RTL Nieuws.

Dit werkt ook de andere kant op, angst dat een ander wint in plaats van jij. Eigenlijk wil men niet dat een ander wint en komt een stukje bijgeloof kijken. Even in de beker blazen als je in je laatste beurt Yatzee moet gooien, of zoals bij de loterij een standaard eindcijfer gebruiken. 

Loterijen maken graag gebruik van winnaars in hun commercials, mensen denken: dit had ik kunnen zijn. Dat er iemand zal gaan winnen is een feit. Dat jij of ik dat zal zijn is echter heel klein. "Maak in plaats van een iemand blij met 30 miljoen, 30 mensen blij met 1 miljoen", is een veelgedane uitspraak maar wat blijkt? Dan worden er minder loten verkocht. 

Maar mocht het mij overkomen, dan.. Ja, wat dan. In ieder geval zit ik er klaar voor bij de trekking. Niet om het winnen maar om de spanning, voor de leuk. 

Zou dit een loterijwinnaar zijn?
Zou dit een loterijwinnaar zijn? (Foto: Pixabay)