Skiester Vlhova doet goede zaken na positieve COVID-test Shiffrin

In het Oostenrijkse Lienz hebben 's werelds beste alpineskiesters op de technische onderdelen hun kalenderjaar afgerond. Dinsdag stond er een reuzenslalom op het programma, een dag later volgde een slalom. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin had er dik kunnen scoren, maar daar ging een streep door: zij testte positief op COVID-19.

Reuzenslalom
In run één was Tessa Worley de snelste: de Franse veterane troefde de in topvorm verkerende Sara Hector uit Zweden (+0,12) en Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen (+0,29) af op weg naar de tweede manche. De Slowaakse Petra Vlhova gaf 0,41 seconden toe en met 0,45 seconden bleef ook de jonge Nieuw-Zeelandse Alice Robinson nog binnen een halve tel van Worley - de top-11 zat binnen één seconde van de Française, de Nederlandse Adriana Jelinkova werd op 1,81 seconden 31e en haalde de tweede run daarmee op één honderdste níet.

Federica Brignone deed het in de tweede run bijzonder goed: de Italiaanse kwam van plek twaalf na één run en stond nog altijd aan de leiding met vier dames te gaan, nadat Robinson onderin een poortje gemist had. Vlhova stootte Brignone met 0,34 seconden van de eerste plek af, Monwinckel kwam 0,53 seconden achter de Slowaakse terecht. Hector ging bovenin licht in de fout, maar kwam toch tot op 0,08 seconden van Vlhova, waarna het laatste woord aan Worley was. De Française hield het hoofd koel en met een 0,30 seconden snellere tijd pakte ze de winst, voor Vlhova en Hector.

Slalom
Vlhova was dit keer de beste in de eerste run, maar de Zwitserse Michelle Gisin volgde op slechts acht honderdsten van een seconde. Ook de jonge Oostenrijkse Katharina Liensberger (+0,27) zat flink in de buurt, daarna werden de gaten al iets groter naar een paar verrassende namen. De Zwitserse Camille Rast (+0,53) voerde dat groepje aan, voor Mina Fürst Holtmann uit Noorwegen (+0,58), de Canadese Erin Mielzynski (+0,68) en haar landgenote Laurence St-Germain (+0,77) en het Zweedse duo Elsa Fermbäck (+0,82) en Anna Swenn Larsson (+0,84).

Swenn Larsson en Fermbäck leverden posities in tijdens de tweede run en ook St-Germain en Mielzynski kwamen niet aan de tijd van de Oostenrijkse leidster Katharina Truppe. Holtmann verloor drie plekken, net als Rast daarna. Met 0,27 seconden was het dan Liensberger die haar landgenote van de hot seat stootte, Gisin kwam 0,17 seconden achter haar terecht. Vlhova was de laatste die naar beneden kwam en de Slowaakse maakte het waar: met 0,51 seconden pakte ze de overwinning, voor Liensberger en Gisin.