Diggins en Klśbo openen Tour de Ski met overtuigende sprintzege

In het Zwitserse Lenzerheide is de Tour de Ski van start gegaan, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurde met een sprint in de vrije stijl als proloog.

Vrouwen
Een verrassend internationaal veld in de vrouwenfinale, waar alleen de VS met Jessie Diggins en Julia Kern twee deelneemsters had. Mathilde Myhrvold was er namens Noorwegen knap bij, net als de Sloveense Anamarija Lampic, Colette Rydzek uit Duitsland en de Zweedse Anna Dyvik. Diggins en Kern bepaalden aanvankelijk het tempo, in de slotfase sloten Lampic en Myhrvold aan. Kern haakte wat af, Diggins sprintte naar de finish en bleef nog nét voor Myhrvold en Lampic, met Kern op plek vier, voor Dyvik en Rydzek.

Mannen
Met Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg en Erik Valnes hadden de Noren drie ijzers in het finalevuur, met verder nog de Fransen Richard Jouve en Lucas Chanavat en tot slot Federico Pellegrino uit Italië. Het tempo leek aan het begin niet al te hoog te liggen, maar in de beslissende fase gooide Klæbo de snelheid flink omhoog. Jouve kon nog even aanhaken, maar meer dan dat was het ook niet: de Noor pakte zeer overtuigend de zege, voor Jouve en diens landgenoot Chanavat, terwijl Valnes, Pellegrino en Golberg naast het podium grepen.