'Het nieuwe afvalsysteem van Almere is slechter voor het milieu'

Het machinaal scheiden van plastic, metaal, drankverpakkingen en restafval, is slechter voor het milieu dan het vooraf laten sorteren door de mensen in de stad. Dat zegt afvalverwerker HVC. Het bedrijf zamelt al jarenlang het Almeerse afval in en verwerkt dat. Nu wordt dat afval nog door mensen thuis gescheiden, maar de gemeenteraad van Almere wil overstappen op een ander systeem. Zo meldt Omroep Flevoland.

In dat nieuwe systeem mogen de inwoners van Almere hun plastic, metaal en drankkartons weer bij het restafval gooien. Dat restafval wordt dan achteraf gesorteerd in de fabriek. Dit systeem van achteraf scheiden wordt de PMD+ methode genoemd. De gemeenteraad koos voor dit systeem, omdat het meer gemak zou opleveren voor de Almeerders. Ook denken raadsleden dat machines afval beter kunnen scheiden dan mensen. Maar dat laatste is zeker niet het geval, zegt HVC. Almeerders scheiden juist opvallend goed. "Het achteraf scheiden van huishoudelijk afval is niet goedkoper en bovendien slechter voor het milieu", zegt Hendrik van de Vijver, manager recycling en kunststof bij afvalverwerker HVC in Alkmaar.

'Het wordt één vieze drab'
Het grote probleem zit hem volgens Van de Vijver ook niet in het PMD-afval zelf maar in de mentaliteit van mensen die zal veranderen. "We merken dat mensen bij PMD+ ook ander afval minder goed gaan scheiden. Ze gooien dan bijvoorbeeld ook weer papier en kleding bij het restafval. Omdat mensen denken dat alles toch nog gescheiden wordt. Maar omdat alles bij elkaar wordt gegooid, krijg je één vieze drab waardoor dat papier en die kleding nergens meer voor te gebruiken zijn". Zo ontstaat door achteraf scheiden volgens Van de Vijver uiteindelijk meer restafval. "Dat zal worden verbrand en dat is slecht voor het milieu."