Verwij en Hoolwerf winnen eerste marathon op natuurijs

Maaike Verweij en Bart Hoolwerf hebben de eerste marathon op natuurijs op hun naam geschreven. In Noordlaren was de marathonschaatsers over respectievelijk zestig en honderd ronden de beste. Bij de dames werd Ineke Dedden werd tweede en Dieuwertje van Kalken derde. Sjoerd den Hertog kwam bij de heren als tweede over de meet, Crispijn Ariëns werd derde. 

Met een temperatuur van vier graden onder nul werd om 19.00 uur het startsein gegeven voor de eerste marathon op natuurijs van dit seizoen. IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren won de jaarlijkse strijd onder de ijsverenigingen. In 2019 werd voor het laatst een natuurijswedstrijd verreden in Noordlaren. 

Het peloton telde ongeveer veertig vrouwen uit de topdivisie die in allerijl naar het Groningse dorp waren gereisd om de schaatsen onder te binden. De vrouwen maakten er in de vrieskou en zonder publiek een vermakelijke wedstrijd van. Tal van rijdsters probeerden met aanvallen uit het peloton te ontsnappen, maar geen enkele poging slaagde. Verweij was tijdens de race zeer actief en viel ook aan. Ze zette voor de laatste bocht aan, ging de eindsprint van kop af aan en gaf de overwinning in het laatste rechte stuk niet meer weg. Irene Schouten en Marijke Groenewoud ontbraken in Noordlaren vanwege het OKT. 

Bij de heren waren er deelnemers van het OKT die aan de stad verschenen. Bart Hoolwerf en Mats Stoltenberg reden zondagmiddag nog in Thialf de 5.000 meter op het olympische kwalificatietoernooi. Hoolwerf veroverde met zijn achtste plaats geen olympisch ticket, maar reed wel een persoonlijk record (6.24,34). 

Na tachtig ronden barstte de wedstrijd open, nadat vluchter Niels Overvoorde hulp had gekregen van een uit het peloton afgezakte ploeggenoot, dachten Stoltenberg en Hoolwerf dat kunstje ook te doen. Hoolwerf maakte de oversteek naar de kopgroep met Overvoorde en kreeg hulp van Stoltenberg die zich op zijn beurt juist weer liet afzakken.

Meerdere marathonschaatsers kregen dat idee en zo ontstond er op een gegeven moment zelfs een groep van zes van wie slechts twee rijders (Overvoorde en Hoolwerf) daadwerkelijk aan leiding waren. Met nog een paar ronden te gaan wisten ook onder anderen Sjoerd den Hertog en Crispijn Ariëns zich bij de kopgroep te voegen. Op het klinken van de bel voor de laatste ronde zette Hoolwerf zijn vlijmscherpe sprint al in en liet hij zich door niets of niemand meer passeren.

De afgelopen jaren ging het steeds tussen de ijsverenigingen uit Noordlaren en Haaksbergen om wie de eerste marathon op natuurijs mocht organiseren. De edities van februari 2018 en januari 2019 werden verreden in Haaksbergen. Of er dit seizoen in Nederland nog een wedstrijd aan komt is niet te voorspellen. Het wordt de komende dagen weer zeer zacht weer.