6300 kerstvluchten geannuleerd wegens ziek vliegtuigpersoneel

In de nieuwe coronagolf worden veel piloten geveld door COVID-19. Alleen al tijdens de feestdagen moesten wereldwijd meer dan 6.300 vluchten worden geannuleerd. China en de VS worden het hardst getroffen.

Tot nu toe zijn er over de hele wereld meer dan 6000 vluchten geannuleerd of geannuleerd tijdens Kerstmis. Zoals uit gegevens van de website Flightaware.com van zaterdagavond bleek, waren er toen wereldwijd bijna 2.800 vluchten geannuleerd, waarvan bijna 1.000 met bestemming of vertrek in de VS. Er waren ook meer dan 8.000 vertragingen.

Op kerstavond waren er al 2.400 annuleringen en 11.000 vertragingen. Tot nu toe zijn er voor zondag ongeveer 1.100 geannuleerde vluchten geregistreerd. Volgens de luchtvaartmaatschappijen zijn de vele vluchtannuleringen in een van de belangrijkste reistijden van het jaar te wijten aan het feit dat veel piloten, stewardessen en andere medewerkers besmet zijn met het coronavirus of in quarantaine zitten.

Chinese luchtvaartmaatschappijen zwaarst getroffen
De meeste annuleringen werden gedaan door Chinese luchtvaartmaatschappijen: China Eastern annuleerde 1.000 vluchten op kerstavond en op eerste kerstdag, wat meer dan een vijfde van het vluchtschema was. Air China heeft in deze periode ook ongeveer 20 procent van zijn geplande vertrekken opgeschort.

Impact van Omikron in de VS
Ook de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen moesten veel vluchten annuleren. Volgens Flightaware moest alleen United Airlines op kerstavond en eerste kerstdag zo'n 450 vluchten annuleren - en dus zo'n tien procent van alle lijnvluchten. "De landelijke stijging van het aantal Omikron-gevallen deze week had een directe impact op onze bemanningen en de mensen die onze operaties gaande houden", aldus de luchtvaartmaatschappij.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta moest op eerste kerstdag minstens 300 vluchten annuleren - na ongeveer 170 storingen op kerstavond. De luchtvaartmaatschappij zag geen mogelijkheid meer om toch de vluchten aan te kunnen bieden - "inclusief de omleiding en het uitwisselen van vliegtuigen en bemanningen", aldus Delta.

Ook op feestdagen veel nieuwe besmettingen
Op tweede kerstdag worden meer dan 300 vluchten geannuleerd. De gemuteerde variant van het coronavirus is nu al verantwoordelijk voor driekwart van de nieuwe besmettingen in de VS. Op veel plaatsen waren er tijdens de feestdagen nieuwe hoogtepunten in de coronacijfers: recentelijk werden er binnen één dag zeker 220.943 nieuwe besmettingen gemeld.