Roest wint 5.000m, Bergsma ook zeker van Spelen, Kramer moet afwachten

Op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Patrick Roest de 5.000 meter voor mannen gewonnen. Met 6.08,64 was hij de enige die onder de 6.10 bleef. Samen met Roest is ook de nummer twee Jorrit Bergsma zeker van de Spelen. Sven Kramer werd derde en moet nu afwachten of zijn derde plek genoeg is in de matrix voor deelname aan de olympische 5.000 meter. 

Sven Kramer moest het in de laatste rit voor de dweil opnemen tegen Lex Dijkstra. Tot dan was Bart Hoolwerf met 6.24,34 de snelste. Het was Dijkstra die de regie nam, Kramer zat daar net achter. Beiden schaatsten onder de dan snelste tijd. Kramer nam vier ronden voor het einde afstand van Dijkstra en hij bleef rondjes in de 29 rijden. Met nog drie ronden te gaan, versnelde Kramer nog wat. In zijn ultieme poging wist hij er nog rondjes van 28 uit te persen en hij kwam uiteindelijk in 6.12,29 over de meet.

De zesde rit ging tussen Jan Blokhuijsen en Marcel Bosker. Blokhuijsen nam een kleine voorsprong op Bosker. Blokhuijsen was sneller dan Kramer, maar moest al gauw zijn eerste ronde van in de 30 noteren, waardoor die voorsprong snel verdween. Bosker bleef wel in de 29 schaatsen, waardoor hij Blokhuijsen voorbij ging. Bosker bleef rondjes van rond de 29,5 schaatsen en zat niet ver van de tijd van Kramer. Hij beet zich echter stuk op de tijd van Kramer en kwam in 6.13,60 over de streep. Blokhuijsen schaatste naar 6.21,83.

De eennalaatste rit ging tussen Patrick Roest en Marwin Talsma. Het was Roest die de regie in de race in handen nam en pakte gelijk een ruime seconde op zijn tegenstander. Roest, die een wisselend seizoen kent, was na een derde van de race verreweg de snelste en zat zelfs maar net boven het baanrecord. Talsma ondertussen kwam in rondjes van in de 30 terecht terwijl Roest nog steeds 29 laag schaatste. Met nog vijf ronden te gaan was Roest drie tellen sneller dan Kramer. Roest kwam in 6.08,64 over de streep, de snelste tijd. Talsma stortte helemaal in en kwam in 6.42,48 over de finish.

Jorrit Bergsma en Beau Snellink vormden de laatste rit. Snellink viel aan maar Bergsma liet het talent niet ver komen. Beide schaatsers boden elkaar prima partij maar Bergsma pakte op acht ronden van het einde een gaatje. Hij reed rond de tijd van Kramer, die van Roest leek onhaalbaar. Bergsma wist wat tijd op Kramer goed te maken, terwijl Snellink moest toegeven. Bergsma kwam in 6.11.14 over de meet, Snellink schaatste naar 6.15,81.