Drugslab aangetroffen in Amsterdam

Donderdagmiddag heeft de politie een drugslab aangetroffen in een bedrijfspand aan de Theemsweg in Amsterdam-West. Een 40-jarige Amsterdammer is aangehouden.

Na een melding dat er in de omgeving van het pand een chemische lucht werd geroken, stelde politie direct een onderzoek in. Omdat een chemische lucht kan duiden op de aanwezigheid van een drugslab, worden dit soort meldingen zeer serieus genomen. Op het moment dat de politie ter plaatse was om poolshoogte te nemen, kwam een man via het rolluik het pand uit. Door het openen van het rolluik werd de chemische geur direct nog sterker. In het pand werden vervolgens jerrycans en tonnen aangetroffen met daarin grote hoeveelheden chemische (afval)stoffen. Ruim 8 kilo vermoedelijk methamphetamine (crystal meth) werd in beslag genomen. Het drugslab is ontmanteld, de chemische (afval)stoffen zijn vernietigd en door forensische rechercheurs zijn sporen veilig gesteld voor verder onderzoek. De 40-jarige verdachte zit vast voor verhoor. Hij zal dinsdag 28 december worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Een drugslab brengt zeer grote gevaren met zich mee. Zo kunnen bijvoorbeeld chemicaliën ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. De gevolgen van een dergelijke ontploffing of brand zijn, zeker wanneer het drugslab zich in een woonbuurt bevindt, vooraf niet te overzien. Niet enkel de productie van synthetische drugs, ook de opslag van de chemicaliën die benodigd zijn bij de productie, is levensgevaarlijk. Daarnaast worden de afvalstoffen meestal gedumpt in de natuur, wat gevaarlijk is voor mens, dier en milieu. De gedumpte stoffen zijn vaak zeer brandbaar, bijtend of giftig. Ook kunnen de chemicaliën in het grondwater terechtkomen wat leidt tot waterverontreiniging, met alle gevolgen van dien.