FOK! Wat een weer: kerst: gevaar op ijzel

winterbanner

Goeiedag!  

Ja, dan denk je de feestdagen op je dooie gemakkie in te gaan, moet je toch weer aan het werk verdikkeme.  

De situatie is behoorlijk complex. De strijd tussen de koude en zachte lucht vind momenteel precies boven ons land plaats. Toch zijn er aanmerkelijke verschillen. Het front zelf had nu al zuidelijker moeten liggen dan dat hij nu doet. Daar komt ook nog bij dat de neerslag tamelijk intensief is. Ik lag  tot mijn grote blijdschap de hele dag onder dit systeem en kan inmiddels al 15 mm noteren. Op het ene moment lijkt de activiteit af te nemen, maar vervolgens neemt de intensiteit weer toe. Overigens viel er in deze frontale zone ook in een strook over het midden méér dan 10 mm. 

De bedoeling is nu dat dit spul zich nu toch naar het zuiden moet gaan verplaatsen. De koude lucht die het noorden nu aan het bereiken is stroomt dan verder het land in. Ik denk wel dat de neerslagactiviteit wel iets minder moet gaan worden.

Voor vannacht denk ik dan dat er met name in een gebied rond de grote rivieren nog neerslag valt. Dat zou uiteindelijk deels in de vorm van sneeuw kunnen zijn, echter de zone is maar smal. Ook speelt mee dat de zachte lucht zich niet zomaar gewonnen geeft. 

Vriezen gaat het zeker in de noordelijke helft, waardoor de behoorlijk natte weggedeelten kunnen bevriezen. In de loop van de nacht komen de minima uit tussen de -5 in het noorden tot +2 in het zuiden.

Morgen, op 1e kerstdag komt deze overgangszone tot stilstand boven het zuiden. Daar blijft het grotendeels bewolkt en de eerste uren kan daar nog neerslag vallen. Een combinatie van natte sneeuw en regen. Doordat de intensiteit niet heel hoog lijkt, verwacht ik niet echt een sneeuwdekje. 

In de rest van het land komt de zon er geregeld bij. Sterker nog, het lijkt zelfs een kraakheldere vriesdag te worden. In het noorden hebben wolken geen schijn van kans. Feitelijk een fantastische winterdag daar. Het blijft daar ook vriezen met maxima van -2 graden.

Het midden zit daar tussenin. Het kwik komt daar rond het vriespunt uit en het kraakheldere weer arriveert daar iets later.

Het zuiden blijft meest bewolkt en met 1 tot 3 graden geen ijsdag.

En dan 2e kerstdag. Diezelfde overgangszone tussen zacht en koud activeert en trekt weer naar het noorden toe. Ook de neerslag neemt daarbij in activiteit toe. In de zuidelijke helft stroomt de zachtere lucht ook aan de grond al snel binnen en lijkt de kans op gladheid niet zo heel groot. Met een slag om de arm.

Hoe noordelijker je gaat, des te lastiger krijgt de zachte lucht het om het te winnen. Echter, ook daar loopt de warmere lucht in de bovenlucht al voortijdig binnen. De kans op sneeuw is daardoor vrij klein. De neerslag zal dan als regen gaan vallen, maar op de grond al snel aanleiding gaan geven tot verraderlijke IJZEL. 

Op dit moment lijkt de timing zo tussen 08.00 en 13.00 te liggen in het midden des lands. Niet ideaal dus. In het noorden gaat het allemaal nog langzamer. Het is nog iets te vroeg voor specifieke details, maar zeker om nauwlettend in de gaten te houden. 

In de ochtend zou het in het zuiden al zo'n 7 graden moeten zijn, en heel langzaam veroverd deze luchtsoort de rest van het land.

Ik hou het nauwlettend in de gaten. 

En daarna? Moah, als we richting de 14 graden gaan in de richting van Oud en Nieuw? 

Fijn kerstfeest allemaal!  

Mooi winters plaatje (Foto: Storm666)
Een heel fraai winters plaatje uit ons mooie cultuurlandschap. Dit is in de omgeving van De Kuilen in Mill. ( Foto: Storm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.