Netlicks: 'het TV-scherm dat je kan proeven'

Een Japanse professor heeft een prototype van een 'likbaar' televisiescherm dat smaken van voedsel kan nabootsen ontwikkeld, zo meldt Reuters.

Onder de naam 'Taste-the-TV' spuiten tien bussen smaakstoffen op een 'hygiënische folielaag' die over het scherm wordt uitgerold zodat de kijker eraan kan likken.

Professor Homei Miyashita van de Meiji Universiteit suggereerde dat het scherm gebruikt zou kunnen worden om koks of sommeliers op afstand op te leiden. Als de TV voor de consumentenmarkt beschikbaar zou worden gemaakt, zou hij zo'n 875 dollar kosten, zo schatte hij.

"Het doel is om het voor mensen mogelijk te maken om de beleving te hebben van iets eten in een restaurant aan de andere kant van de wereld, terwijl men thuis blijft," vertelde hij aan Reuters.

Naar verluidt is Miyashita in gesprek met fabrikanten over andere mogelijke toepassingen van de smaak-spray-technologie, zoals het toevoegen van smaken aan toast.

De professor stelt zich een wereld van te downloaden "smaken" voor.

In het tijdperk van Covid-19 zou dit soort technologie de manier waarop mensen in contact komen met de buitenwereld kunnen verbeteren, meent professor Miyashita.

Maar op Twitter vroegen mensen zich af of het midden in een wereldwijde pandemie wel het juiste moment was om Taste-the-TV te lanceren.

Prof. Miyashita en zijn studenten hebben in het verleden een reeks voorwerpen geproduceerd die met smaak te maken hebben, waaronder "een vork die voedsel lekkerder doet smaken".

Journalisten kregen een demonstratie van 'Taste-the-TV' te zien van een studente. Ze vroeg het beeldscherm om "zoete chocolade" en na een paar pogingen werd haar 'verzoek' op de plastic folie gespoten zodat ze kon proeven. "Het lijkt een beetje op melkchocolade", zou de studente hebben gezegd.