Veroordelingen voor opruiing in WhatsAppgroep 'Lopik in Opstand'

Drie mannen uit Lopik zijn door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 dagen, met aftrek van voorarrest, en een taakstaf van 50 uur. Zij verstuurden op 23 november van dit jaar opruiende berichten in de WhatsAppgroep ‘Lopik in Opstand’.

In de dagen voorafgaand naar 23 november vonden op verschillende plekken in Nederland rellen plaats, waaronder in Lopik.

Coronamaatregelen
Een 31-jarige man uit Lopik maakte de WhatsAppgroep aan omdat hij zich naar eigen zeggen “zorgen maakte om de gang van zaken rondom de verscherpte coronamaatregelen en een demonstratie wilde organiseren”. Vervolgens nodigde hij zo’n 15 mensen uit die hij vroeg om nummers door te sturen van “goede jongens”. Uiteindelijk zaten er ongeveer 30 personen in de groep, waaronder de twee andere verdachten uit Lopik: een 28-jarige man en een 46-jarige man. Zij zouden meerdere opruiende berichten hebben geplaatst in de WhatsAppgroep. De drie mannen kwamen in beeld nadat verschillende bronnen zich bij de politie meldden. Hierop zijn zij op vrijdag 26 november aangehouden en hebben de drie mannen twee dagen in de cel gezeten. De drie verdachten ontkennen niet dat zij berichten in de groep hebben gedeeld, maar geven aan dat het nooit hun bedoeling is geweest om op te roepen tot geweld. Het zou gaan om een geweldloze demonstratie en de berichten die als opruiend geïnterpreteerd kunnen worden, waren slechts bedoeld als “geintjes onder elkaar”.

Straffen
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 6 weken, waarvan 3 weken voorwaardelijk voor de 31-jarige man die de WhatsAppgroep aanmaakte. De andere twee verdachten hoorde een gevangenisstraf van 6 weken, waarvan 4 weken voorwaardelijk tegen zich eisen. Ook vroeg de officier van justitie om alle verdachten een vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen. Zij zouden tijdens Oud & Nieuw binnen moeten blijven. De politierechter oordeelt dat de 31-jarige man medeplichtig is aan opruiing omdat hij de WhatsAppgroep heeft aangemaakt. De andere twee mannen hebben zich schuldig gemaakt aan opruiing omdat zij berichten met een gewelddadig karakter hebben gedeeld in deze WhatsAppgroep. De politierechter veroordeelt alle drie de verdachten tot een gevangenisstraf van 2 dagen, met aftrek van voorarrest, en een taakstaf van 50 uur. Daarnaast legt de politierechter een vrijheidsbeperkende maatregel op voor Oud & Nieuw. Zij moeten binnen blijven van 20.00 uur ’s avonds tot 8.00 uur ’s ochtends. Bij het bepalen van de straf houdt de politierechter rekening met de ernst van het feit, de verklaringen op zitting en de persoonlijke omstandigheden van de verdachten.