Hongaarse premier Viktor Orban: 'Migrantenregels van de EU zijn achterhaald'

De  regering van de Hongaarse premier Viktor Orban geeft aan een uitspraak van de Europese Unie te negeren en vast te houden aan haar omstreden immigratiewetten.

Vorige maand oordeelde het hoogste gerechtshof van de EU dat de Hongaarse wet die advocaten en activisten die asielzoekers helpen, strafbaar stelt, in strijd is met de Europese wetgeving.

Door de aanhoudende onenigheid over de Hongaarse migratieregels loopt Hongarije miljarden euro's aan EU-geld mis. Desondanks heeft  Hongarije geen plannen had om de controversiële wetten te veranderen.

De wet van 2018, die de naam "Stop Soros-wet" draagt, genaamd naar de miljardair en filantroop die volgens de Hongaarse regering moslimmigranten steunt, verbiedt mensen en organisaties migranten te helpen om asiel aan te vragen. Ook mogen mensen geen asiel aanvragen als ze uit een land komen waar hun leven niet in gevaar is.

In november oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de nationalistische regering van Orban, door de wet aan te nemen, "niet had voldaan aan haar verplichtingen" op grond van de EU-wetgeving.

Maar tijdens zijn persconferentie afgelopen dinsdag zei Orban dat de EU-regels "achterhaald" zijn door de "massale migratie" sinds 2015.

"De realiteit is dat we de migranten aan de grenzen moeten tegenhouden", zei hij. "Dit kan worden opgelost door één ding: het veranderen van de Europese asielregels, maar dat traject is nog niet eens begonnen."

De rechtse premier beschuldigde de EU ook van "de meest meedogenloze tegenwerking" door coronapandemiefondsen achter te houden.

Topambtenaren van de EU hebben gezegd dat Hongarije, samen met Polen, dit jaar waarschijnlijk geen eerste tranche van de pandemische fondsen zal ontvangen tenzij het zich verbindt tot hervormingen om de democratische waarden en een vrije rechterlijke macht te versterken.

Maar de heer Orban zei dat de EU de fondsen achterhoudt om te proberen hem uit zijn ambt te ontzetten.

"Dit hele proces is, vanuit het oogpunt van de eenheid en de toekomst van Europa, de meest brute sabotage. Dit is wat de EU verbrijzelt," zei de heer Orban.