Perfect bewaard gebleven dinosaurusembryo gevonden in China

Wetenschappers hebben de ontdekking bekendgemaakt van een perfect bewaard gebleven embryo van een dinosaurus die zich opmaakte om uit zijn ei te komen, net als een kip. Het embryo werd ontdekt in Ganzhou in Zuid-China en onderzoekers schatten dat het minstens 66 miljoen jaar oud is.

Het is vermoedelijk een tandeloze theropode dinosaurus, of oviraptorosaurus, en heeft de naam Baby Yingliang gekregen. Onderzoeker Dr Fion Waisum Ma zei dat het "het gaafste dinosaurusembryo is dat ooit in de geschiedenis is gevonden".

De ontdekking heeft de onderzoekers ook een beter inzicht gegeven in het verband tussen dinosaurussen en moderne vogels. Het fossiel toont aan dat het embryo zich in een gekrulde positie bevond, een gedrag dat bij vogels wordt gezien kort voordat ze uit het ei komen.

"Dit wijst erop dat dergelijk gedrag bij moderne vogels eerst evolueerde en ontstond bij hun dinosaurische voorouders," vertelde Dr. Ma aan het AFP nieuwsagentschap.

Oviraptorosauriërs, wat "eierdiefhagedissen" betekent, waren gevederde dinosauriërs die leefden in wat nu Azië en Noord-Amerika is tijdens het late Krijt - tussen 100 miljoen en 66 miljoen jaar geleden.

Paleontoloog Prof Steve Brusatte, die ook deel uitmaakte van het onderzoeksteam, tweette dat het "een van de meest verbluffende dinosaurusfossielen" was die hij ooit had gezien, en dat het embryo op het punt stond uit te komen.

Baby Yingliang is 27 cm lang van kop tot staart, en rust in een ei van 27 cm lang in het Yingliang Stone Natuurhistorisch Museum in China. Het ei werd voor het eerst ontdekt in 2000, maar werd 10 jaar lang opgeslagen.

Pas toen met de bouw van het museum werd begonnen en oude fossielen werden gesorteerd, richtten onderzoekers hun aandacht op het ei, waarvan zij vermoedden dat het een embryo bevatte.

Een deel van het lichaam van de dinosaurus is nog steeds bedekt door gesteente en onderzoekers zullen geavanceerde scantechnieken gebruiken om een beeld te krijgen van het volledige skelet.